Blog: De Dag met een oranje randje

Ergens in Breda gaat de wekker. Het is 04.00 uur. De tijd waarop ook Village Depart in Frankrijk zou ontwaken. Tegelijk met het licht staat Sjors op voor een bijzondere tourrit door Nederland. Samen met een peloton van zo’n 20 wielrenners, zal hij, 352 kilometer gaan afleggen. Een mooie oranje trein, die afstand van elkaar bewaart, als reminder waarom we in Nederland zijn. De bestemming… is nog onbekend. In ieder geval voor de volgers, die via social media op de hoogte gehouden worden. Natuurlijk zijn vrijwilligers van het mediateam van de partij om sfeerbeelden te maken en live verslag te doen. Want ook vandaag worden waardevolle herinneringen gemaakt!

Het startsein wordt om 06.00 uur gegeven door Gorrit-Jan (Directeur van Stichting ALS Nederland) met een succeswens en Gert-Jan (mede- initiatiefnemer Tour du ALS) met megafoon die iedereen energiek weg kletst. Het peloton zet kracht op de pedalen richting Diessen. Enkele motards, herkenbaar in hun gele tourhesjes, begeleiden hen op gepaste afstand en bewaken de veiligheid.

“Wakker worden met de Tour-familie aan je bed” ALS Patiënt Theo weet daarmee precies te verwoorden wat de missie is van vandaag! De ere gasten van Tour du ALS het familie gevoel laten beleven zoals we dat in Frankrijk doen. In een subtiele vorm, die de emotie van Frankrijk niet kan evenaren, maar recht uit het hart en met de zelfde positieve kracht!

Foto: Johan Bergsma

 

Nadat een prachtige Tour du ALS medaille van 2020, op gepaste afstand is overhandigd, met bijpassend kleurige bloemen, vervolgt het peloton met bezemwagen van Harry hun weg. Op vier wielen zijn ook Gorrit-Jan en Gert-Jan inmiddels on-route naar de hoger gelegen delen van Nederland. De vele extra kilometers die voor Sjors en consorten echt te ver is, willen ze in 2021 nog fit aan de voet van de Mont Ventoux kunnen verschijnen. Inmiddels de 2 G-J’s genoemd, leggen vandaag maar liefst 900 kilometer af! Die doen echt alles om het Frankrijk gevoel te krijgen vandaag!

Met een dicht wolkendek wat verdwaalde regendruppels passeren de snelle renners de Waalbrug en vervolgen hun weg boven de rivieren! Op naar Lobith, om via Vleuten en Rotterdam naar Voorschoten bij andere ALS patiënten langs te gaan. Vandaag wordt per fiets of auto iedereen bezocht die aanwezig zou zijn in Frankrijk. Enkelen hadden ook als deelnemer de top willen bereiken. Er is ook ruimte om die teleurstelling, dat het dit jaar niet kan, met elkaar te delen vandaag.

Hartverwarmend om de reacties te zien van iedereen. Samen met vrienden en familie wordt de verrassing van onaangekondigde bezoekjes gedeeld en is het enthousiasme van de gezichten af te lezen! Inmiddels is de zon meegefietst en maakt het samenkomen in de tuinen aangenaam. Dan volgt de finale rit naar Den Haag, naar het kantoor van ALS Nederland. Of liever gezegd: de Studio van Mont Ventoux Radio. Want echt, de hele studio is daar opgebouwd voor een Live uitzending!

Het vertrouwde stemgeluid van de DJ Joey geeft ook een prikkel aan het Tour du ALS gevoel. Voor iedereen die het nog niet mee heeft kunnen maken, begint het wel te leven. Het authentieke familie gevoel dat nog eens bekrachtigd wordt door ALS patiënt Marieke. Zij wilde dit jaar al voor de 8e keer de Mont Ventoux beklimmen, met haar top team.

De interviews met verschillende disciplines betrokken bij de organisatie en patiënten wordt afgewisseld met verzoeknummers. Iedereen heeft daar een eigen verhaal bij, een beleving, een prachtige herinnering, een kippenvel moment. We kennen bij Tour du ALS ook nog een zonnebril moment, een legendarisch begrip. Voor de meesten volgt dat vandaag als Anton het door hem gecomponeerde, intense, lied: “De Kale Berg” zingt. Voor anderen is dat het moment waarop ze thuis de post mogen openen. Als blijk van trouwe inzet heeft iedere vrijwilliger, deelnemer en sponsor toch de medaille van 2020 mogen ontvangen! Dat geeft betekenis aan deze dag! De cirkel is rond vandaag met bekendmaking van een prachtig bedrag van € 464.000 op de teller. Donderdag 11 juni 2020 is anders geworden…Maar zeker een dag met een oranje randje!

Suzan Harmsen