Conny: “Het moment dat we samen op de top stonden was onvergetelijk!”

23-11-2017 | 07:19

Conny van der Meijden is inmiddels een bekend gezicht van Tour du ALS. Afgelopen juni was het haar vierde keer dat ze met Team Conny afreisde naar Frankrijk. Elk jaar doet het team mee in een wisselende samenstelling. Eerder ging ze nog fietsend als deelnemer de berg op, maar dit jaar ging ze mee als supporter van haar team. Conny: “Het is bijzonder dat al die mensen voor jou die berg op fietsen, maar dit jaar was het extra speciaal omdat het hele gezin meedeed aan Tour du ALS. Het moment dat we samen op de top stonden was onvergetelijk!”

Conny is al ruim 17 jaar ALS-patiënt en dat is vrij uitzonderlijk voor de ziekte met een levensduur van slechts 3 tot 5 jaar. De ziekte heeft haar, ondanks veel ellende, ook veel gebracht, vertelt ze. “Ik heb veel mooie mensen ontmoet, die mij allemaal wilden helpen. In mijn eerste jaar Tour du ALS deed ik samen met mijn partner mee. We werden meteen opgenomen in de Tour du ALS familie. Daarom komen we nu ieder jaar terug.”

Team Conny is een klein, bescheiden team met wisselende samenstelling. In de afgelopen jaren deden haar partner, collega’s, familie en vrienden mee om met of voor Conny de Mont Ventoux te bedwingen. “Er heeft zelfs een studiegenootje van 39 jaar geleden meegedaan,” vertelt ze enthousiast. “Die verschrikkelijke ziekte verbindt mensen. Het brengt mensen samen.” Elk jaar ontmoet ze tijdens Tour du ALS oudgedienden, nieuwkomers, deelnemers, vrijwilligers en ALS-patiënten. “Je wordt elk jaar weer hartelijk ontvangen. Het maakt niet uit of deelneemt, vrijwilliger of supporter bent, je bent onderdeel van de familie.”

Elk jaar verheugen ze zich er weer op dat ze naar Frankrijk mogen. “De omgeving is prachtig! Het zit vol met gezellige dorpjes en terrasjes op typisch Franse dorpspleintjes. Op het vakantiepark waar we elk jaar verblijven treffen we niet alleen de teamgenoten, maar ook altijd andere deelnemers en een paar patiënten. Gezelligheid is dan troef. En de dag zelf is altijd weer uniek en overweldigend. Saamhorigheid, uitgelatenheid, warmte, voldoening, uitputting, trots, ontroering, opluchting; een emotionele dag, die gezamenlijk afgesloten wordt met een mooi feest.”

Als deelnemer aan Tour du ALS zamelt iedereen minimaal €1500 in. Dat vergt soms wat creativiteit tijdens het inzamelen. “Afgelopen vier jaar hebben we gemerkt dat het bij elkaar brengen van €1500 per deelnemer makkelijker is dan aanvankelijk gedacht. Buiten vrienden en familie die vaak blij zijn iets te kunnen doneren zonder een berg op te hoeven lopen of fietsen, werken ook derden graag mee voor het goede doel ALS. Vele AH-manager gaven ons toestemming om een maand legeflessenbonnen in te zamelen voor ALS, de sportschool van een teamlid organiseerde een spinningmarathon, vanuit de kerk waren er meerdere acties en we hebben meer dan 200 flessen Team Conny wijn verkocht.”

Naast dat het evenement prachtig is als deelnemer, is het ook als toeschouwer geweldig om een keer mee te maken, vertelt Conny. “De massastart, de inzet, de sfeer, de organisatie, het enthousiasme, de aankomst op de top, de deelnemende patiënten en nog veel meer mooie aspecten zal je nooit meer vergeten. En die kanjers die k…. berg op schreeuwen is heel leuk om te doen. Mij zie je in ieder geval in 2018 daar weer. Schreeuwen, klappen en duim opsteken lukken weliswaar niet meer, maar zittend en genietend in mijn rolstoel sta ik 31 mei op de top!”