Tour du ALS bracht het hele dorp samen

27-02-2017 | 14:52

Wielrenliefhebber Peer Hems is bijna 4,5 jaar ALS-patiënt. “Het duurde even voor ALS bij mij was geconstateerd. Voor de definitieve diagnose in oktober 2012 ben ik nog geopereerd aan mijn rug om mijn klachten te verlichten. Achteraf bleek dit natuurlijk tevergeefs, maar ik greep elke mogelijkheid aan om beter te worden.” Dat kenmerkt ook zijn strijd na de diagnose. Het was de opmaak voor een transitie in zijn leven. De symphatieke Brabander moest noodgedwongen zijn actieve leven vol sport en werk achter zich laten.

Peer besloot direct om zich in te zetten voor de -op dat moment- redelijk onbekende ziekte. Hij richtte een stichting op: ‘Beers in de bres voor ALS’. Met als doel het onderzoek naar ALS financieel te ondersteunen door sponsoracties te organiseren. Ook zijn drie kinderen (Lieske, Puck en Lotte) dachten mee en wilden samen deelnemen aan Tour du ALS 2013. En zo geschiedde. “Ik nam contact op met Gert-Jan Pijl en die vroeg voor wie ik wilde gaan fietsen. Ik zei: Voor mezelf… Ik ben ALS-patiënt. Daarop kreeg ik meteen de uitnodiging om met de tandem de Mont Ventoux te beklimmen. Mijn zoon Puck werd mijn stoker en mijn dochters Lieske en Lotte waren mijn steun in de rug.”

En daar bleef het niet bij! Vrienden, familie en leden van zijn fietsvereniging R&TC de Pedaleur reisden mee naar Frankrijk om Peer naar boven te duwen. Anderen kwamen het team aanmoedigen op de berg. “Het was een bijzonder moment om samen met zoveel mensen die om je geven te beleven. Het is genieten met een lach en traan en een herinnering die ik nooit meer zal vergeten.” Op de top van de berg werd eigenlijk direct besloten om mee te blijven doen, zolang het kan.

Uiteindelijk reisden Peer en zijn team in 2016 al voor de vierde keer naar Frankrijk! Na zijn eerste deelname heeft het evenement hem nooit meer losgelaten. “Tour du ALS heeft mij zoveel dichterbij heel veel mensen gebracht. Samen gingen we de strijd aan tegen die rot ziekte. Het organiseren en beleven van het evenement, maar zeker ook de acties die we hebben georganiseerd om geld in te zamelen voor ALS, bracht ons vriendschap, betrokkenheid en bijzondere momenten. Samen met ons gezin, vrienden en eigenlijk ook met de hele dorpsgemeenschap.”

In 2015 ontving Peer uit de handen van de toenmalig burgemeester van Oirschot Ruud Severijns een Penning van Verdiensten van de stad. “Peer heeft, samen met zijn gezin, een enorm actieve en belangrijke bijdrage geleverd om het onderzoek naar deze ziekte financieel te ondersteunen. Daar verdient hij alle lof voor,” aldus Severijns. Peer: “Ik heb dit zeker niet alleen gedaan. Mijn familie en vrienden hebben een grote bijdrage geleverd. Daarnaast heeft mijn fietsvereniging acties georganiseerd om geld in te zamelen. Ik ben iedereen enorm dankbaar voor hun hulp en alle prachtige momenten die ik samen met hen heb mogen beleven.”

De gezondheid van Peer gaat achteruit en het is niet zeker of hij dit jaar kan meedoen. Maar zijn strijd gaat verder. Zijn advies is helder: “Als je door deze rotziekte wordt getroffen, ga dan niet bij de pakken neerzitten. Ga de strijd met deze ziekte aan door je te blijven inzetten. ALS ontneemt je veel, maar op deze manier krijg je er warmte, plezier en saamhorigheid voor terug. En dat kan ik iedere ALS-patiënt en zijn of haar omgeving aanraden.”