De wijsheden top 10 om lopend de top van de Mont Ventoux te behalen!

29-05-2016 | 13:13

In 2012 begon Tour du ALS als een fietsevenement. Inmiddels is het deelnemersveld uitgebreid met een groot aantal wandelaars en hardlopers die de Mont Ventoux willen bedwingen. Een indrukwekkend gezicht om hen op de berg naar boven te zien gaan! Zeer ervaren en minder ervaren lopers gaan de uitdaging aan. Om de intensieve beklimming te kunnen voltooien is een zorgvuldige voorbereiding wenselijk. Alex van Hedel heeft wat tips. Hij leverde een topprestatie door de unieke Mount Everest Marathon te voltooien. Hij is een gepassioneerd (trail)runner. De tips op een rijtje:

1. Geniet en neem de tijd

Geniet en neem de tijd, pauzeer voldoende waarbij je eet een drinkt. Hardlopend een berg op kost nog meer energie dan wandelen. Zorg in beide gevallen voor voldoende energie en vochtopname! Elke 2 uur minimaal 10 minuten rust bij deze maximale inspanning. Mineraalrijk vocht is belangrijk. Per stijging van 1000 meter een liter extra. Gebruik liever geen alcohol. Start niet met een volle maag.

2. Respecteer de natuur

Respecteer de natuur, laat geen afval achter. De Mont Ventoux en zijn omgeving is prachtig, laten we die koesteren en er zuinig op zijn!

3. Houd je hoofd recht

Wat betreft je houding: Houd het hoofd recht, dit voorkomt nek en schouder klachten. Probeer schouders te ontspannen en rechtop te lopen (niet voorover hangen) zo kun je meer zuurstof opnemen. Kleine snelle stappen is beter dan grote stappen. Gebruik je armen als hefboom dat versnelt ook het tempo. Onthoud: “Als rennen niet gaat is wandelen effectiever”. Zorg dat je schoenen passend zijn voor de omstandigheden en goed ingelopen zijn.

4. Let op het weer

Weersomstandigheden kunnen onvoorspelbaar zijn. De temperatuur kan van 25 graden met zon omslaan naar neerslag en wind met een gevoelstemperatuur van 0 graden. Blijf daarvan bewust, kijk om je heen wat het weer doet en ben voorbereid doormiddel van je materiaal.

5. Comfortabele kleding

Kies comfortabele kleding die je kan aanpassen aan de omstandigheden. Een onderlaag die het transpiratievocht afvoert en de huid droog houdt. Daaroverheen één of meerdere isolatielagen die sneldrogend en ventilerend zijn om je warm te houden. Tot slot een buiten laag die beschermt tegen wind en regen. Draag geen katoen! Draag naadloze sokken!

6. Verschil in de groep

Realiseer je dat er onderling grote verschillen kunnen zijn als je in een groep loopt. Belangrijkste is om te doen wat jij aan kan en wilt bereiken. Rekening houden met anderen mag ook nooit ten koste van jouw eigen veiligheid.

7. Warming-up

Het is medisch handig om te weten bij welke hartslagzone je wat verbrand i.v.m. je energiehuishouding. Brandstoffen als vet en suikers moeten in balans blijven om op lange afstanden te kunnen presteren. Warm voorzichtig op, minimaal 30 minuten, daarna kan je tempo verhogen als je dat prettiger vindt.

8. Start gezond

Gezond en fit starten is belangrijk! Zorg voor een goede voorbereiding!

9. Gebruik je verstand

Gebruik je gezonde verstand. Overschat je zelf niet. Doe geen onverantwoorde dingen. Leef verkeersregels na, je bevindt je op een openbare weg! Maak verstandige keuzes wanneer omstandigheden onverwacht wijzigen.

10. Neem medische klachten serieus!

Neem medische klachten serieus! Gebruik liever niet zomaar medicijnen omdat klachten verschijnselen te verbloemen of signalen te onderdrukken. Houd er rekening mee dat vanaf 1500 meter per 300 meter het zuurstof percentage af neemt met 3%.