Dromen, durven, doen

11-02-2021 | 16:24

In 2012 stapte een groep vrienden op de fiets met als doel de Mont Ventoux te beklimmen en daarmee geld op te halen voor de strijd tegen ALS. De initiatiefnemers zullen zich niet gerealiseerd hebben dat ze aan het begin stonden van een groots avontuur, dat tot op de dag van vandaag vele honderden mensen bijeenbrengt met het gezamenlijke streven ALS de wereld uit te trappen.

In de ontstaansgeschiedenis van Tour du ALS komen twee wegen op een bijzondere manier samen, uitmondend in een vriendschap en gedrevenheid voor het leven. Gert-Jan Pijl maakte van dichtbij de ziekte ALS mee: de vader van zijn vrouw Irmgard werd door de dodelijke spierziekte getroffen. Samen met zijn neef Ivan Sweebroek wilde hij iets voor hen – en de vele andere ALS-patiënten – doen. Bijna gelijktijdig kwam Bernard Bos met ALS in aanraking toen bij één van zijn collega’s Marlinda de diagnose ALS werd vastgesteld, een half jaar nadat zij bevallen was van haar derde kindje.

Beide verhalen bereikten Stichting ALS Nederland, die de heren aan elkaar voorstelde. De urgentie zat er vanaf het allereerste begin in: er is geen tijd te verliezen. Dromen werden omgezet in concrete plannen. Vrienden werden gemobiliseerd om mee te doen, een trainingsschema werd uitgewerkt, de reis naar Frankrijk uitgestippeld en de fondsenwerving opgestart: Tour du ALS was een feit.

Terugblikkend op de eerste editie van Tour du ALS in 2012, memoreert Gert-Jan Pijl: “In eerste instantie wilden we eenmalig de Mont Ventoux beklimmen. Maar de gedrevenheid van die hechte club mensen, de positieve energie en het feit dat we met dit sportieve event op een waardevolle manier konden bijdragen aan de strijd tegen ALS liet ons niet los. Het volgende jaar sprongen we dus opnieuw op de fiets.”

Ondanks de enorme groei van het evenement is het familiegevoel altijd behouden gebleven. Ook is Gert-Jan zelf nog altijd betrokken bij Tour du ALS: “Het is echt je kindje, dat laat je niet zomaar los. Ben ontzettend trots op hetgeen we hebben neergezet, toen in 2012 en nog steeds. Het feit dat een ALS-patiënt met vrienden en familie ergens naartoe kan leven en dat deelname aan Tour du ALS soms echt het laatste doel is, maakt het evenement zo bijzonder. Zeker ook omdat het mogelijk wordt gemaakt door allemaal mensen die het hart op de juiste plek hebben zitten. Het is echt een familie.”

 
Samen staan we sterker!
Roep vrienden, familie en collega's op om samen met jou de uitdaging aan te gaan!

 

Meld je aan voor Tour du ALS!

 

Foto: Gert-Jan Pijl (links) en journalist Pim Sedee (rechts) tijdens tweede editie Tour du ALS.