'Wandelen doe je niet alleen met je benen, ook met je hoofd'

09-08-2021 | 09:53

Rob Entjes is zelf fervent wandelaar, hulpverlener én hij zet zich tijdens Tour du ALS in als teamleider namens het Rode Kruis. Een onmisbare partij tijdens alle activiteiten van Stichting ALS. Rob vertelt over de rol van het Rode Kruis tijdens dit soort fondsenwervende evenementen en deelt een aantal wandel-tips.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is onmisbaar tijdens Tour du ALS. “Maar we doen het met zijn allen”, benadrukt Rob. De organisatie zet zich onder andere in op de vrijwilligersdag en op het basecamp in Malaucène. Daarbij is het Rode Kruis aanwezig om medische hulp te bieden waar nodig. “Maar het Rode Kruis zorgt ook voor verbinding op en rond de Tour du ALS.” Het team bestaat uit ervaren mensen die al jaren het Rode Kruis helpen tijdens veel verschillende soorten activiteiten.

Tour du ALS gaat Rob aan het hart. “ALS is een, en dan druk ik me nog zachtjes uit, vervelende ziekte die echt de wereld uit moet.” Hij neemt een diepe buiging voor alle patiënten en hun families. “Als ik de patiënten zie en zie hoeveel wilskracht zij, en ook zeker de familie, tonen dan heb ik daar diep respect voor”, zegt de teamleider. “Dat wij daar een steentje aan bij kunnen dragen door te helpen waar nodig en zoveel mogelijk geld in te zamelen, dat doet mij heel veel.”

 

Wandelen
Rob’s hart ligt niet alleen bij de ALS-familie, maar ook bij wandelen. Hoe dat begonnen is? Hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “Tijdens een koffiepauze op het werk in 1986 kwam de Nijmeegse Vierdaagse ter sprake. De volgende dag heb ik me direct ingeschreven en sindsdien zijn we als gezin blijven plakken aan dit grote wandelevenement.” Ook zijn vrouw en drie kinderen hebben allemaal minstens één keer het Vierdaagse kruis opgespeld gekregen.

Rob ziet daarbij een overeenkomst tussen de Vierdaagse en Tour du ALS. “Dezelfde saamhorigheid maakt beide evenementen uniek.”

 

Goed in je vel zitten
Als we de teamleider moeten geloven, heeft hij al aardig wat kilometers in de benen. Maar hoe bereid je je voor op een klim zoals Tour du ALS? “Wandelen doe je niet alleen met je benen, ook je hoofd doet mee. Je moet daarom goed in je vel zitten”, weet Rob. “Daarbij is ook een beetje geluk nodig. Je kunt altijd door iets kleins uitvallen.” Daarbij waarschuwt hij voor de ‘man met de hamer’. “Die kom je geheid tegen en dan komt het aan op wilskracht.”

Toch heeft het ook zo zijn voordelen om de Kale Berg te voet te trotseren. “Je kan veel langer genieten van de prachtige omgeving”, zegt Rob. “Daarbij heb je de tijd om je hoofd leeg te maken en als je behoefte hebt om bij iemand je hart te luchten, dan kan dat.”

 

Tips

Met een berg ervaring op zak, vroegen we Rob uiteraard ook naar zijn wandeltips. Allereerst drukt hij elke wandelaar op het hart om te investeren in goede wandelschoenen en een fijne heuptas of rugzak. En houd daarbij rekening met de mogelijke weersomstandigheden. “Maar ga niet op het laatste moment, ondanks allerlei goed bedoelde adviezen, je eigen spullen vervangen voor nieuwe exemplaren.” Ook moet je volgens Rob dicht bij jezelf blijven. “Beklim de Kale Berg zoals je gewend bent lange afstanden te lopen. Het is jouw beklimming.”

Daarbij is eten en drinken belangrijk. “Naast voldoende water drinken, is het ook heel belangrijk om je zouten op peil te houden.” En als laatste: “Het is geen wedstrijd. Vergeet daarom ook niet om te genieten.”

 

Wil jij bijdragen aan de strijd van Rob tegen ALS?

Doneer nu!