Het marktplein van Malaucène kleurt Oranje!

11-09-2021 | 14:35

Het is 4.15 uur als ik mijn tent uit loop… De wekker was niet nodig, want de adrenaline doet zijn werk. Vannacht kleurde de horizon blauw oranje…Een mooie aankondiging van vandaag staat te gebeuren! D-day is aangebroken. Bij de koffie en het vroege ontbijt zit de stemming er goed in. We gaan knallen!

Om 7.30 is het zover. De eerste deelnemers staan op het marktplein, klaar voor vertrek. Gert-Jan heet iedereen welkom op de markt van Malaucène. Je moet toch wel een Malloot of Meester zijn om zo’n berg 2 of 3x op te fietsen! Nou, daar staan ze, maar liefst 130 bikkels. Het aftellen is begonnen!

“10-9-8-7-6-5-4-3-2-1”

En daar gaan ze. En snel ook.  Want tijd is kostbaar!

Als we van de eerste emoties zijn bekomen is het tijd voor de start van de wandelaars en de hardlopers. De DJ zorgt voor opzwepende muziek waarop de benen opgewarmd kunnen worden! Nog nooit had Tour du ALS zoveel wandelaars. Een prachtig peloton krijgt het startsein. Zij worden vlak erna gevolgd door een select groepje hardlopers, die onder luid applaus vertrekken. Fenomenaal! Zij zijn het, die geregeld fietsers inhalen! Een halve marathon de Mont Ventoux op. Petje af!

Bijkomen is er niet echt bij. Op Village druppelen deelnemers en gasten binnen voor een kopje koffie of thee. Om zich daarna op te maken voor de massa start. Het marktplein kleurt oranje! Een magisch gezicht, waar ook de Fransen van onder de indruk zijn. De Wens Ambulance en AmbulanceWens ambulances steken er met opvallend geel lekker bovenuit. En terecht: zij zijn onze ere gasten!

Nog 5 minuten als Gert-Jan de spanning opvoert! De patiënten vooraan, voor hun missie! Omringt door teamleden! En dan…een hart onder de riem, een succeswens en een reminder waarom we dit doen. De kolkende massa telt mee af! En bij 1 zet de gehele kleurige stoet zich in beweging. Het applaus is overweldigend! Het gevoel indrukwekkend, de lach en traan onvermijdelijk! Wat een bijzonder moment.

Nu is het aan de 500 deelnemers de top te trotseren! En aan ons om de tap koud te houden. En de zon om de dag op te leuken. Daarna maken we het feest samen af bij de finish!

Suzan Harmsen