“Door de verplaatsing van Tour du ALS kon mijn vader niet meer mee”

21-09-2021 | 16:37

In het najaar van 2019 werd bij de vader van Daphne en Sven ALS vastgesteld. Bij de pakken neerzitten wilden ze niet, dus besloten ze met Tour du ALS mee te doen. Vrienden en familie sloten zich aan bij Team Tour du Hans en nog meer mensen steunden de strijd tegen ALS met een donatie. Hun vader zou aanvankelijk mee afreizen naar Frankrijk, maar door de noodgedwongen verplaatsing van het event lukte dat niet meer. Hans was te zeer verzwakt. Gelukkig hebben Daphne en Sven hun vader toch op een bijzondere manier kunnen laten meegenieten van Tour du ALS. Daphne blikt met ons terug op hun deelname.  

“Op 8 oktober 2019 heeft mijn vader de diagnose ALS gekregen. We wilden iets doen tegen deze vreselijke ziekte, dus besloten mijn broer Sven en ik op kerstavond om mee te doen aan Tour du ALS en op deze manier bij te dragen aan een oplossing.

Zoals wij in oktober van dat jaar geen idee hadden wat mijn vader en daarmee ook de rest van ons gezin te wachten stond met deze diagnose, zo hadden mijn broer en ik in december geen idee waar we aan begonnen met onze aanmelding voor Tour du ALS. Eén ding was zeker, het voelde op dat moment meer dan logisch om mee te doen, omdat er voor de rest weinig tot niets te doen valt tegen deze ziekte. Het enthousiasme voor onze deelname was groot. Mijn man en schoonzus hebben zich direct bij ons aangesloten en al snel volgden er meerdere familieleden en vrienden. Voor we het wisten bestond Team Tour du Hans uit 12 teamleden.”

Een rondje langs bedrijven in de regio
“Dit betekende dat we minimaal 18.000 euro op moesten halen en dit leek een bijna onmogelijke opgave. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Collega's, familie en vrienden begonnen te storten, maar dit ging ons niet snel genoeg, hoe attent ook. Daarom besloten Sven en ik bedrijven in de regio langs te gaan. Soms met en soms zonder aankondiging, gewoon aanbellen en vragen om een donatie voor ons team. Dit bleek te werken en ons streefbedrag kwam in zicht.”

Steun van de bakker en lokale bierbrouwerij  
“In de tussentijd kwamen we via één van onze teamleden in contact met een bakker en zijn vrouw, die een broer/zwager zijn verloren aan ALS. Sven en ik zijn bij ze langsgegaan en er ontstonden mooie ideeën om geld in te zamelen. Niets was te gek voor de bakker en met meerdere acties hebben we duizenden euro's opgehaald voor ons team. Ook een lokale brouwerij Solaes heeft met een bierproeverij in één keer bijna 2.000 euro opgehaald.”

Verhogen van het streefbedrag
“Bij het behalen van het minimale streefbedrag van 18.000 euro zeiden we tegen elkaar, maar dan moet 20.000 euro toch ook wel lukken? Toen dit behaald was, lonkte de 'grens' van 25.000 euro en zo gingen we steeds een stapje verder. Uiteindelijk hebben we met veel trots en lichte verbazing ruim 32.000 euro opgehaald voor de strijd tegen ALS.”

Onze vader kon niet meer mee
“Ondertussen kregen we allemaal in ons dagelijks leven te maken met het inmiddels welbekende virus, hetgeen ook grote invloed had op Tour du ALS. Meerdere malen hebben we ons afgevraagd, gaat het toch wel door? En als het niet doorgaat, wat dan? Ondanks alle onzekerheid zijn we doorgegaan met geld inzamelen, maar het meest pijnlijke voor ons als oprichters van Team Tour du Hans is het feit dat onze vader met de originele datum nog mee had gekund naar Frankrijk, maar met het verplaatsen van de Tour du ALS naar september 2021 bleek dit niet meer mogelijk. In zijn armen heeft onze vader geen kracht meer en dit maakte dat hij de keuze heeft gemaakt om niet meer mee te gaan. Volkomen begrijpelijk, want hij moet zich er prettig bij voelen, maar tegelijkertijd ook verdrietig.”

Meebeleven vanuit huis
“We hebben hem in de groepsapp van het team gezet en een oproep gedaan aan alle teamleden om in het weekend van Tour du ALS alle foto's en video's gelijk te delen. Van de heenreis, de 'rustdag', de klim zelf en natuurlijk de ontlading en het bijbehorende feest. Hier heeft iedereen ruim gehoor aan gegeven en dit maakt dat hij het weekend beleefd heeft, bijna zoals wij dat hebben gedaan. 

We kijken er met veel plezier en trots op terug, met een grote lach en veel tranen, moe maar voldaan. Het is een lange 'reis' geweest naar deze editie, maar stiekem denken we al na over de volgende. Net zolang tot er geen geld meer nodig is voor Stichting ALS Nederland.

Hiermee zou ik haast willen zeggen, hopelijk kunnen we Team Tour du Hans snel opheffen. Al ben ik op dit moment trotser dan ooit op dit team, ons team.”

Daphne van Nieuwenhuijzen

Team Tour du Hans

Meld je aan voor Tour du ALS 2022

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Daphne en wil je komend jaar meedoen aan Tour du ALS? De voorinschrijving is geopend!

Ja, ik meld me aan