Blog: Tour du ALS: 10x een trip down Memory Lane

30-12-2021 | 08:17

In aanloop naar de jubileumeditie van Tour du ALS laten we bijzondere mensen aan het woord over hun motivatie de strijd tegen ALS te steunen. Het zijn persoonlijke verhalen over liefde voor het leven, de zoektocht naar het kleine geluk en het verdriet van afscheid nemen. Het zijn verhalen over daadkracht en saamhorigheid: we stoppen pas met onze strijd als we ALS de wereld uit hebben getrapt. Doe jij mee?

 

Een terugkerende stem is die van Suzan Harmsen. Suzan is sinds het begin van Tour du ALS actief betrokken bij de organisatie en heeft van elke editie in treffende bewoordingen verslag gedaan. Ook komende maanden neemt Suzan ons mee op weg naar de Mont Ventoux en de tocht naar de top. Lees haar laatste bijdrage van het jaar 2021, waarin ze muzikaal terugblikt op 9 memorabele edities van Tour du ALS en vooruitblikt op het bijzondere jaar dat voor ons staat.   

 

Suzan: Het begint langzaam licht te worden, als ik over een drassig polderpad loop. Het is nog stil, veel mensen slapen uit op hun vrije dagen tussen kerst en oud en nieuw. Tijdens mijn wandeling heb ik gezelschap van de Radio 2 Dj’s met de TOP2000. De lijst der lijsten, al 20 jaar. Die zin blijft hangen in mijn hoofd.

Zoals de TOP2000 een trip down Memory Lane is, geldt dat inmiddels zeker ook voor Tour du ALS. En ze hebben nog een overeenkomst want beiden zijn een inspiratiebron voor veel mensen. Een evenement dat klein begon en groots zijn 10e verjaardag zal vieren. Dat is wat je noemt: 

1.“Un belle histoire” - Michel Fugain (296)

Thuiskomen in Frankrijk! Zo voelt het voor veel terugkerende families, deelnemers, vrijwilligers en de organisatie zelf. Veelzeggend en vooral een bijzonder gevoel. Het warme weerzien op Village du Depart wat ook door “Google maps” is omarmt! Welk nummer anders is hier passend dan van Nederlands trots met George Kooijman, die helaas ook ALS heeft. Het gevoel van:

2.“Back Home” - Golden Earring (694)

Iedere editie begint met de opbouw. Je hebt alles 10x gecheckt: de vergunningen zijn eindelijk rond, de weergoden lijken ons goed gezind en alle lichten staan op groen voor een prachtige editie. Dan nog kun je onaangenaam verrast worden als organisatie. In eerdere edities maakten we mee dat de Fransen twee dagen voor het evenement nieuw asfalt stortten, dat dus begon te smelten in de brandende zon. En afgelopen jaren de ultieme tegenvaller, het coronavirus dat ons tot uitstel en radicaal improviseren dwong. Surprise:

3. “You can’t always get what you want” - Rolling Stones (338)

2014: Geen vertrek vanuit Sault, want gesmolten asfalt.

Tekenend voor Tour du ALS is de verbondenheid tussen mensen. Een mooi afspiegeling van de maatschappij ontmoet elkaar in Frankrijk. Met eenzelfde verbindende factor, maar ook met zoveel onderlinge verschillen. Mooi hoe die wegvallen door de samenwerking voor het goede doel! Want vergeet nooit:

4.“You’ll never walk alone” - Gerry & the Pacemakers (486)

De keerzijde van deze waardevolle medaille is ook 10 jaar afscheid en gemis van iedereen die getroffen werd door de genadeloze ziekte ALS. De eregasten die we vanaf editie 1 hebben mogen ontvangen. De helden die het onmogelijke mogelijk maakten op de kale berg. Trots naar de top, aanmoedigingen onderweg en altijd met een grote lach bij de finish! Elke deelnemer neemt een verhaal met zich mee naar de top. We maken herinneringen en zullen nooit vergeten hen te eren die ons ontvallen zijn. Speciaal voor hen:

5.“Here without you” 3 Doors Down (1242)

Edities zonder anekdotes bestaat niet. Met noodweer op de top, onweer onderweg, de regen die met bakken uit de hemel valt, het water je tegemoet komt in het dal. Of de brandende zon die voor watertekorten zorgt. De zonnebrand niet aan te slepen is. Of de route ingekort moet worden omdat de omstandigheden echt slecht zijn en zelfs een professionele fietsploeg de route voor gezien moet houden. Dan is het een ware:

6. “Highway to Hell” – AC/DC (88)

De ultieme ontlading komt eenmaal terug in het dal. De top van de Mont Ventoux achterlatend, terug naar het ALS-kamp, de finish over, het eerste biertje, de muziek, de omarmingen. De onvergetelijke eindfeesten! Waar het galmt:

7. “We are the Champions” - Queen (431)

Natuurlijk zou Tour du ALS niet bestaan zonder de enorme inspanning van iedereen om grote bedragen in te zamelen voor onderzoek naar ALS en de bevordering van het welzijn van ALS-patiënten! Uiteindelijk blijft dat het doel en bestaansrecht van Tour du ALS. Blijf geld inzamelen voor onze missie! Gaan we de 10e editie de teller op 10 miljoen zetten met elkaar? Blijf doneren, sponsor een deelnemer en geef gul:

8.“Money Money Money” - ABBA (1475)

Waarmee ik de Tour du ALS-erelijst wil eindigen is onze familie! Vanaf de 1e editie van Tour du ALS in 2012 hebben we een familiegevoel willen creëren. Inmiddels is onze Tour du ALS-familie enorm gegroeid. Laten we trots zijn en dit koesteren met elkaar:

9.“The family Tree” - Venice (966)

Dát is waar Tour du ALS om gaat: Samen trappen we ALS de wereld uit!Op naar 1 januari 2022, als het jubileumjaar 2022 voor Tour du ALS begint!

10.New Year’s Day” - U2 (546)

 

Van deze 'Trip down memory lane' is ook een Tour du ALS playlist op Spotify.

Beluister hem hier! 

We zien elkaar op donderdag 9 juni 2022 bij de start van Tour du ALS, ik heb er zin in!

Suzan Harmsen

 

Ps. De jubileumeditie van Tour du ALS wil je niet missen!

Meld je hier aan!