Interview Antoinette Kalkman: “Ik heb Tim beloofd dat we doorgaan met de strijd tegen ALS”

22-03-2022 | 08:43

“We waren in shock toen we het hoorden. Ik was eerlijk gezegd al bang dat ALS de diagnose zou zijn. Tim begon op een vreemde manier te praten en die manier van praten herkende ik van mijn schoonmoeder.”

Aan het woord is Antoinette Kalkman, moeder van twee (inmiddels volwassen) kinderen. Hun oma overleed 20 jaar geleden aan ALS. Antoinette is directeur van Nationale Waarborg. In 2016 was ze tevens directeur van een zusterbedrijf van Nationale Waarborg, FlexFront. In dat jaar werd vriend en medewerker van het bedrijf Tim van den Berg getroffen door ALS. Afscheid nemen van hun geliefde collega viel Antoinette en alle andere medewerkers zwaar.

 

Sindsdien voert Antoinette, zowel zakelijk als privé, actie voor Stichting ALS Nederland. Nationale Waarborg heeft zich dit jaar als sponsor aan Tour du ALS verbonden. En daar blijft het niet bij: op donderdag 9 juni loopt Antoinette samen met haar collega’s in Team Nationale Waarborg naar de top van de Mont Ventoux met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor het vinden van een medicijn tegen de genadeloze ziekte ALS.

 

Doorgaan met de strijd
“Toen de diagnose kwam hebben we gehuild en zijn we boos geweest. We voelden ons zo machteloos. Tim was begin veertig. Het is onvoorstelbaar dat het leven van zo’n stoere, gezonde vent en zijn gezin ineens ineenstort. Het was de ergste boodschap die ik ooit in een dagstart aan het team heb moeten vertellen.”

 

Een week na de diagnose kwam Tim weer voor het eerst op het werk. Het was Tim die zijn collega’s troostte en moed insprak. “Dat heeft enorm geholpen om de onmacht om te zetten in daadkracht. De vechtlust en het positivisme van Tim maakte dat het hele team van start ging om van deze ellende iets positiefs te maken.”

 

Met Tim als stoere kopman deden ze mee aan diverse sponsorevents. Helaas ging het met Tim al snel slechter. Hij overleed in 2017. Al zijn collega’s waren aanwezig tijdens zijn uitvaart. “Ik heb van Tim afscheid mogen nemen in de laatste uren van zijn leven en heb hem toen beloofd dat we zouden doorgaan met de strijd.”

 

Benefietdiners
Tim toonde na zijn diagnose een enorme vechtlust. Hij voerde allerlei acties binnen de branche om bekendheid over de ziekte te genereren en zoveel mogelijk geld op te halen. Inmiddels heeft Antoinette met vrienden, familie en collega’s van Tim in de afgelopen jaren bijna €600.000 opgehaald.

 

Door deelnames aan Tour du ALS en de Amsterdam City Swim, maar ook door veilingen voor het goede doel en drie benefietdiners die ze hebben georganiseerd. “Tijdens die diners stonden we zelf als team in de keuken. Onder begeleiding van topchefs hebben we toen klanten uit de financiële branche vertroeteld met de heerlijkste diners. Op deze manier is het gezicht van Tim bekend geworden in onze branche en staat ALS daar ook op de kaart.”

 

Twee vakbladen uit de financiële wereld omarmden hun acties en dat heeft geresulteerd in een speciaal magazine waar bedrijven in kunnen adverteren of anderszins hun verhaal kunnen vertellen. “De pagina’s moeten bedrijven kopen en die opbrengst gaat volledig naar Stichting ALS Nederland.”

Extra motivatie
Dit jaar doet het team mee aan Tour du ALS, en dat doen ze niet alleen voor Tim. Ook Monique is een belangrijke motivator om mee te doen aan deze sportieve uitdaging. “In 2021 hebben wij een alternatief zwemevent georganiseerd in de Loosdrechtse Plassen, daar was Monique aanwezig.

Monique kennen ze als klant van Nationale Waarborg. Helaas is Monique in 2021 getroffen door PLS. Monique is daarom nu kopvrouw van onze acties. Onze acties zijn ter nagedachtenis aan Tim en met goede hoop voor Monique en alle andere patiënten.”

 

Doodsangst

Antoinette deed al twee keer mee aan Tour du ALS. “De eerste keer was de keer dat Tour du ALS werd afgelast vanwege het noodweer. Er was een alternatief programma op de naastgelegen Madeleine. Eenmaal boven barstte het noodweer los en moest ik tussen losgekomen keien en modderstromen naar beneden fietsen. Ik ben zelden zo bang geweest. Gelukkig is iedereen veilig beneden gekomen en klaarde het op. ‘s Middags was het op het finishterrein een feest van opluchting en verbroedering, we hadden het toch maar mooi geflikt met z’n allen!”

 

Kippenvel
Het jaar daarna stonden ze wederom als team aan de start. Antoinette zelf had alleen niet voldoende getraind en zou alleen als begeleider meegaan. “Uiteindelijk heb ik de laatste tien kilometer alsnog gelopen nadat we de auto ergens hadden geparkeerd. Het was een belevenis om alle fietsers en wandelaars op de top te zien komen.” Dit jaar gaat ze wandelend naar de top. “Daar train ik nu voor. Tour du ALS is heel bijzonder, de sfeer, de saamhorigheid, de confrontatie: het is iets wat ik niet eerder heb meegemaakt. Als ik erover praat, krijg ik telkens weer kippenvel op mijn armen.”

Keihard trainen
We vragen haar wat ze deelnemers die voor de eerste keer meedoen aan Tour du ALS wil meegeven. “Dat het niet zomaar een berg is. Dat je er echt hard voor moet trainen. De weg gaat alleen maar omhoog, er is nergens een rustpunt waar het een vals plat is of zelfs een daling. Maar het is uiteindelijk te doen. En je wordt op die dag gedragen door het publiek, je teamgenoten en iedereen die je omhoog joelt. Het is een fantastische ambiance die je vleugels geeft, maar onderschat het niet.”

 

Zelf trainen de teamleden van Nationale Waarborg voornamelijk individueel, maar ze organiseren ook trainingsdagen in het weekend. Zo lopen en fietsen ze binnenkort een parcours over de Grebbeberg en de Amerongse berg. Ook op het gebied van fondsenwerving zijn de voorbereidingen in volle gang. “Er is zoveel wat je kunt doen. We hebben diners georganiseerd, oude mobieltjes verkocht, een wijnproeverij gehouden, er is een heus ALS-magazine in de financiële branche ontstaan en we hebben gewoon heel veel rondverteld aan mensen om zo ALS een gezicht te geven. Laat zien wat je doet, en deel dat vooral op je social media!”

 

Steun de strijd tegen ALS en kom ook met jouw bedrijf in actie!


Meld je ook aan!