Motards: de oren & ogen van de Mont Ventoux

11-04-2022 | 10:35

Zaterdagmorgen. Bij veel mensen een fijne start van de dag, zonder wekker. Voor een bijzondere club motorrijders gaat de wekker juist voor dag en dauw af. Op 9 april staat er voor hen een essentiële trainingsdag in voorbereiding op de jubileumeditie van Tour du ALS op het programma.

Vanuit alle windstreken verzamelen de Motards zich op een legerbasis in Oirschot. Daar zullen zij onder de professionele en gedisciplineerde leiding van politie en Koninklijke Marechaussee getraind gaan worden op tal van bijzondere verrichtingen op de motor, met als doel om goed beslagen ten ijs in Frankrijk hun taak uit te kunnen voeren.

Zorgdragen van veiligheid en welzijn
In 2012 deden bij de eerste editie van Tour du ALS een paar ervaren Motards hun intrede bij Tour du ALS. Het Franse woord voor motorrijder kreeg een nieuwe lading. Want wat die wij aanvankelijk kenden van ‘iemand met pers achterop’ van menig wegwedstrijd, bleek zoveel meer te betekenen. In de loop der jaren zijn zij onlosmakelijk verbonden met het zorgdragen van de veiligheid en welzijn van deelnemers tijdens Tour du ALS. Deze club vrijwilligers zijn letterlijk ‘de oren & ogen’ van de Mont Ventoux.

Trotseren van de elementen
Deze 9e april van 2022 bleek vanaf het prille begin ook een dag van het trotseren van de elementen. Hagel en natte sneeuw en felle regenbuien zorgen voor een extra uitdaging, zoals die ook op ‘de Kale Berg’ in eerder edities zijn voorgekomen. Gelukkig laat de zon zich in de loop van de dag steeds vaker zien, zoals we dat ook op 9 juni in Frankrijk hebben besteld.

Grootste motivatie
Onder het genot van een Brabantse kop koffie, wordt na twee relatief stille jaren, hernieuwd kennis gemaakt. Waarna iedereen met grote motivatie aan de slag gaat. Alle facetten van motorvaardigheid komen aan bod. Waarbij het terrein goed aansluit op de situatie in Frankrijk. Het rijden van bochten, afdalingen maken. Keren en parkeren op hellingen. En langzaam rijden, met het oog op de begeleiding van deelnemers op fietsen, haze pino’s of met hardloop- en wandelschoenen, waarbij het tempo aanmerkelijk lager ligt dan de gemiddelde motorrijder die recreatief een berg bezoekt.

Geen wedstrijd
Dat is dan ook het grote verschil wat deze groep motards onderscheidend maakt. Voor hen is Tour du ALS geen wedstrijd. Voor hen is dit evenement een zaak van veiligheid en opperste concentratie. Zij zorgen voor goede verkeersdoorstroming en bescherming van de vele honderden fietsers, hardlopers en wandelaars. Zij observeren het welzijn van de deelnemers. Zij voorzien in bevoorrading van water, snacks en pleisters, waar nodig en handelen als zich een acute situatie voordoet. Dat kan te maken hebben met gezondheid, slecht weer of een veranderde verkeerssituatie. Schakelen en communicatieve vaardigheden zijn net zo belangrijk als rijvaardigheid.

Oefening crisissituaties
Er worden ook crisissituaties getraind waarvan wij hopen dat ze niet in realiteit toegepast hoeven worden. Zoals een in scene gezet ongeval, waarbij zorg voor het slachtoffer, communicatie met de verbindingspost/Rode Kruis en veiligheid van de plaats van het incident centraal staat. En aandacht voor het werken met een AED, waarin ook voorzien moet worden bij een evenement als Tour du ALS. En ook bij Tour du ALS zullen enkele motard de vrijwilligers van het mediateam achterop nemen. Zo’n duo rit vraagt ook extra rijvaardigheid en behendigheid. En zorgt voor de meest spectaculaire beelden en waardevolle herinneringen.

Veilige reis
Alles bij elkaar is een succesvolle, inspirerende dag geworden. Waarbij de motivatie van de gezichten straalt. De positieve energie is de verbindende factor tussen deze mooie club motards! Onder de ervaren leiding van Ronald en Dirk, staat hun vizier inmiddels gericht op editie 10! Wij wensen het voltallige team van 33 Motards een veilige reis naar Frankrijk!

Deze terugblik op de trainingsdag van de Motards is geschreven voor de vaste Tour du ALS-blogster Suzan Harmsen. Wil je meer van haar lezen? Dat kan! Eerder publiceerde Suzan een bijzonder mooi muzikaal aandenken ‘10x trip down Memory Lane’ aan tien jaar Tour du ALS.