Blog Deelnemersbijeenkomst - Goede voorbereiding is het halve werk!

25-04-2022 | 09:00

Het prille voorjaarszonnetje en het toch ook nog frisse windje in de vroege ochtend doen je denken aan Malaucène – de start en finishlocatie van Tour du ALS. Oude bekenden en nieuwe gezichten druppelen vanaf een uur of 8.30 binnen in Pathé Bioscoop Ede. Allemaal met een glimlach op het gezicht, wetende dat vandaag een bijzondere dag wordt. Vandaag komen honderden deelnemers samen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de 10e editie van Tour du ALS. Begin juni treffen we elkaar opnieuw, maar dan in Zuid-Frankrijk.

De deelnemersbijeenkomst vindt met dank aan de gastvrijheid van de Pathé Bioscoop op zaterdag 23 april in Ede plaats. De juiste sfeer wordt geraakt, want dit is de dag van voorbereiding op wat je in Frankrijk te wachten staat. Dat betekent dat ook dat er een windstopper of jack te koop is, tegen winderige omstandigheden op de Mont Ventoux. Dus die wind vandaag…dat is vast geen toeval!

Wanneer iedereen is gearriveerd en een lekker bakkie koffie of thee heeft gehad, start de presentatie in de grote zaal. Imposant om de sfeerbeelden van de 9e editie te zien, met het bioscoop geluid dat bijdraagt aan extra kippenvel.

Dit is waar we het voor doen! Een emotioneel, maar krachtige oproep volgt, uitgesproken voor een van de eregasten die de genadeloze ziekte ALS heeft. Een applaus en stilt volgt. De gedachten laten zich raden.

Na 9 jaar Tour du ALS hadden we graag gezien dat we niet meer ‘nodig’ waren, maar als het dan toch nog moet, dan goed en zorgvuldig.

Dat is ook de strekking van de presentatie. Met serieuze toon, aangevuld met humor weten de initiatiefnemer van Tour du ALS Gert-Jan en medeorganisator Jacco de aandacht vast te houden. Logisch: 65% van de deelnemers gaat voor de eerste keer deze sportieve uitdaging aan. Zo’n 80% van de zaal is een deel van deze grote groep. Aandachtig nemen zij de informatie tot zich. Die ook later nog per mail verstuurd zal worden naar iedereen die 1, 2 of 3x de berg zal trotseren.

Over fietsadviezen, de benodigde trainingsuurtjes met motto: liever kort en vaak dan te lang. En een belangrijke fabel de wereld uit; crème en onderbroek met een broekzeem gaan niet samen. Voor de wandelaars en hardlopers uiteraard aandacht voor goede, droge sokken, ook rekening houdend met hitte of onverhoopte regen.

Is het een ontmoedigend betoog? In tegendeel! Natuurlijk moet iedereen doordrongen zijn van veiligheid, intensiteit en uitdagende omstandigheden. En juist dan, blijft genieten over. De uitzichten tijdens de beklimming van de Mont Ventoux zijn fenomenaal, de sfeer onbeschrijfelijk en de missie bekend! Die missie sluiten we na een kort moment op de top, af met een lang gezellig feest op Village du Depart. De start en finish plek, die inmiddels opgenomen is in Google Maps.

De deelnemersbijeenkomst van 2022 kent een feestelijk tintje. De tenues en felbegeerde T-shirt badges worden onthuld; editie 10 heet vanaf nu TOP TEN! En ook het tenue heeft dit jaar een gouden randje!

Die tenues worden vandaag opgehaald door de teamcaptains. Dus je kunt ze vanaf nu spotten in het wild. Verder blijft het nog lang druk bij de info over sportvoeding, we kunnen ook niet benadrukken hoe belangrijk dat is. Train eten en drinken (uit een Tour du ALS-bidon) vooraf, om klachten te voorkomen.

Als iedereen voorzien is van kleding en info en de smaak van Tour du ALS te pakken heeft, keert iedereen huiswaarts. De eerste stappen richting Frankrijk zijn gemaakt! TOP TEN ligt in handbereik!

“Samen trappen we ALS de wereld uit!”

Deze terugblik op de deelnemersbijeenkomst is geschreven voor de vaste Tour du ALS-blogster Suzan Harmsen. Wil je meer van haar lezen? Dat kan! Eerder publiceerde Suzan een bijzonder mooi muzikaal aandenken ‘10x trip down Memory Lane’ aan tien jaar Tour du ALS.