Blog - Met de Franse slag?

03-06-2022 | 10:20

Het is een Pinksteren 2012 in Frankrijk, geen wolkje aan de lucht… Mooi weer om de Mont Ventoux op te fietsen, dus het is levendig druk als we arriveren in Mazan. Basecamp was toen een bonte verzameling tentjes op een boeren mini camping. Vandaar uit fietsten op D-day de deelnemers naar Bedoin, waar het avontuur Tour du ALS startte. Je zou kunnen zeggen een editie met passie en improvisatie omdat we nog niet goed wisten waar we aan begonnen waren… 

Maar met de Franse slag was het nooit! Altijd een mooie strakke uitstraling, de herkenbare oranje kleuren met blauwe details. En een club vrijwilligers met een grote lach op hun gezicht! 

Gekscherend werd regelmatig gezegd: “Frans kent mij wel maar ik ken geen Frans…”. Dat bleek toch een ware handicap bij het regelen van vergunningen, goodwill kweken bij de burgemeesters en andere regelzaken. De komst van Petra, inmiddels projectleider en aanpakker van alles, was een echte zegening! Vloeiend Frans sprekend, verbinder met netwerkkwaliteiten, een inmiddels lokale beroemdheid! Ze wordt enthousiast toegeroepen als “Pètra”! Een teken voor de Fransen dat we er weer zijn. 

Zo wist ook een sportieve 1000 poot ons te vinden. Of vonden wij hem? Hoe dan ook een perfecte match! Met een flinke dosis humor en regisseurs kwaliteiten, houdt Jacco alle disciplines bij elkaar! Inmiddels de productieleider met oog voor details, die delegeert, organiseert. En ook keihard mee werkt om Village du Depart te laten verrijzen op de kale vlakte in Malaucène. Want die verhuizing van standplaats is al jaren ingegeven doordat we letterlijk de mini camping uit zijn gegroeid. 

Tour du ALS is met recht een “uit de hand gelopen hobby”, die niet alleen meer te organiseren was door vrijwilligers naast hun eigen werkzaamheden. De verbinding en samenwerking met Stichting ALS Nederland onder leiding van de altijd enthousiaste Gorrit-Jan is daar een gevolg van. Door de inzet van al hun medewerkers kan ook een groter bereik gegenereerd worden en kan meer tijd geïnvesteerd worden aan fondsenwerving in de strijd tegen ALS!  

Met gebundelde krachten wordt Tour du ALS jaarlijks uit het stof van de parkeerplaats in Malaucène gestampt. Daar gaat een jaar voorbereiding aan vooraf. Wat dat begint al als het stof van de laatste editie nog niet is neergedaald. We zijn dankbaar voor alle inzet, waarvan veel niet eens zichtbaar is! Maar zonder de vele sponsoren en de meer dan 150 vrijwilligers van het Rode Kruis via Techniek naar Entertainment blijft dit kleurrijke evenement onmogelijk! Hun enthousiasme en inzet blijft de drijvende kracht in de strijd tegen ALS. Helaas blijft die strijd nodig en zijn de patiënten natuurlijk onze eregasten…Maar laten we er samen ook dit jaar een extra spetterend eindfeest van maken. Om alle gezamenlijk inspanningen van 10 jaar Tour du ALS te vieren. Een TOP TEN zonder Franse slag! Met veel gezelligheid! 

Iedereen succes met de laatste voorbereidingen. Thuisblijvers kunnen ons volgen via de social media kanalen. En een goede reis voor wie afreist naar Frankrijk! 

Suzan Harmsen 

“Samen trappen we ALS de wereld uit”

Deze terugblik is geschreven voor de vaste Tour du ALS-blogster Suzan Harmsen. Wil je meer van haar lezen? Dat kan! Eerder publiceerde Suzan al meer bijzondere verhalen over Tour du ALS.