Blog - Blown away….op D-day!

10-06-2022 | 12:54

Als om 4.00 uur de wekker gaat, is het niet moeilijk wakker worden. De adrenaline staat aan, want vandaag is “TOP TEN” dag! De tiende, en daarmee jubileumeditie, van Tour du ALS.

Flink wat koffie, een vroeg ontbijt, een lunchpakket mee en gaan! Op uw plaatsen vrijwilligers, de deelnemers komen eraan! De Malloten, de Meesters mogen als eerste aan hun uitdaging beginnen! Onder luid applaus zijn ze vertrokken, flink wat ervaren fietsers gaan als een speer richting de Mont Ventoux!

De Kale Berg, waar de wind zal moeten worden getrotseerd! In de zeer vroege ochtendeuren is de top gecheckt door Gorrit-Jan achter op de motor. Met lichte spanning keerden zij terug… Wat zal de rest van de dag in petto hebben?

In ieder geval een lekker zonnetje met een stevig briesje op Village du Depart, waar de wandelaars zicht melden aan de start. Nooit eerder had Tour du ALS zoveel wandelaars. Een prachtig peloton, maar liefst 289 van de deelnemers zet het op een lopen na het gezamenlijk aftellen! Even erna volgt de start van de hardlopers met als afsluitend team de al speedmarsende Ventoux Marines. De spanning bouwt zich op naar de Massastart!

De 3 ambulances (met daarin patiënten die met Stichting Ambulance Wens naar Frankrijk zijn gekomen) voeren het oranje lint aan, wat zich in beweging heeft gezet. Met op de eerste rijen de ALS patiënten! Indrukwekkend dat er dit jaar 10 patiënten als deelnemer meedoen aan Tour du ALS. Veel van de deelnemers dragen “ op hun denkbeeldige” bagagedrager iemand mee. Soms letterlijk met foto’s op hun tenue of rugzak. Hier draait het om bij Tour du ALS. De strijd tegen ALS. De herinneringen aan wie ons ontvallen zijn…Families die eerder gemaakte belevingen komen koesteren… Kippenvel, rillingen, tranen en een motiverende glimlach. Hier komt alles bij elkaar! Waanzinnig wat een gevoel van SAMEN!

Een stuk verder de berg op, komt misschien het gevoel van een “valse start”. Na een goed begin, volgt het besluit dat de missie ons vandaag tot Liotard brengt. De top bedwingen is onmogelijk, door windvlagen van windkracht 7. Bovendien ligt de temperatuur rond het vriespunt, onverantwoord om naar de top te gaan…Wij gaan liever voor warmte en saamhorigheid.

Dat brengt ons terug naar Village du Depart. Daar wordt de teleurstelling van het missen van de top, snel weg gespoeld met wat lekkers. Onder het genot van muziek van Dubent en DJ Nelson. En het lied van Thomas Acda en Rene Froger “Vier het leven”. DAT is waar het om draait! Een top is relatief.

Bovendien volgt  er al snel een ECHT hoogtepunt, waardoor alle teleurstelling wordt weg geblazen. Een TOP tussenstand van €1.608.541,- . Hiermee komt de donatieteller van 10 jaar Tour du ALS uit op een TOP bedrag van €10.000.000 euro!

Dus de top van de berg is snel vergeten als je dat samen mag vieren! De 10e editie is een ware TOP TEN geworden!

Suzan Harmsen

Deze terugblik is geschreven voor de vaste Tour du ALS-blogster Suzan Harmsen. Wil je meer van haar lezen? Dat kan! Eerder publiceerde Suzan al meer bijzondere verhalen over Tour du ALS.