Blog - SAMEN uit! SAMEN thuis!

14-06-2022 | 09:18

Wiegend in de wind steken de eerste paarse lavendelkopjes boven het veld uit. Een verdwaalde rode klaproos zorgt voor een mooi contrast. Ik loop in het dal tussen het mooie dorpje Sault en de magische Mont Ventoux… Kippenvel als ik terugdenk aan de eerste massastart met ALS patiënt Jan van Hemert en zijn stoker Olympisch medaillewinnaar Leo Peelen. Wat waren we onder de indruk onderdeel om samen onderdeel te mogen uitmaken van dat peloton. Tijdens de klim kwam Stichting Ambulance Wens met ALS patiënt Paul Loete langs zij rijden. Als ik al peinzend bedacht waar ik aan begonnen was verdween dat direct over toen ik Paul zijn lach mocht ontvangen ter motivatie. Helaas zijn alle 3 deze helden ons ontvallen, maar de herinneringen zijn onuitwisbaar. Zo ook het fenomenale gevoel om samen de top te bereiken! Een persoonlijke overwinning voor ons beiden. En de perfecte drive om in toekomst nieuwe deelnemers over de streep te trekken!  

Voor ons was het een massastart “tussen de bedrijven door”, want we waren inmiddels ook medeverantwoordelijk voor de organisatie van editie 1 van Tour du ALS.  Dat begon 6 maanden eerder met de alles veranderende vraag van Gert-Jan. “Suus, als we van ons fietsavontuur een evenement willen maken, wil jij dan instappen met jouw organisatie/management skills?” “En Mike, wil jij met jouw horeca/logistiek ervaring dat gedeelte onder je hoede nemen?” De spontane “JA” van ons beiden was de start van ons “SAMEN UIT” met Irmgard en Gert-Jan. Enthousiast zijn we met hun gezin en de rest van de familie gaan pionieren, ontwikkelen en bouwen! We hadden eigenlijk geen idee waar we aan begonnen. Wel wisten we dat het een succes zou worden! Door een mooie structuur neer te zetten, de persoonlijke kwaliteiten en krachten te bundelen kun je zoveel bereiken! Wij hadden daar vanaf 2011 al het volste vertrouwen in. Tegenvallers waren er, maar we zagen ze als leermomenten of uitdagingen waarbij we konden improviseren.  

Het eerste wat we “op de agenda” hebben gezet was de wens om een familiegevoel te creëren! Dat zou de basis zijn in de strijd tegen ALS en de herkenbare kracht worden van Tour du ALS. De kreet “SAMEN trappen we ALS de wereld uit” bekrachtigde die wens! 

Nu blikken we terug na editie 10 van Tour du ALS. Een editie om nooit meer te vergeten. De Kale berg deed zijn naam eer aan. De wind liet onze afscheidstranen snel drogen. Een lach bleef positief dominant aanwezig. Zo speciaal om €10.000.000,- in 10 jaar te vieren met al onze Tour vrienden! Het familiegevoel is gebleven, ook voelbaar voor de 60% nieuwe deelnemers in 2022. Wij zijn trots op de eervolle bijdrage die wij hebben mogen leveren.  

Donderdag 12 mei was de dag waarop wij samen met Gert-Jan en Irmgard besloten dat editie 10 voor ons de laatste zou worden. Je zou het een zonnebrilmomentje kunnen noemen… De cirkel rond voor ons! Het “SAMEN thuis” is aangebroken. De laatste blog bij deze geschreven, waarna ik mijn digitale pen aan de wilgen hang! 

Wij bedanken alle sponsoren die ons jarenlang steunden om de organisatiekosten te reduceren! En de vele donaties bij persoonlijke acties! Speciale dank aan alle eregasten ALS patiënten van toen en nu, jullie zitten voor altijd in ons hart… Lieve groet en aan de hele tourfamilie en alle tour vrienden! Wij koesteren alle mooie herinneringen die we hebben gemaakt! 

Ga door met de strijd tegen ALS! En vier het leven!  

Mike Dokter & Suzan Harmsen 

Deze terugblik is onder andere geschreven door de vaste Tour du ALS-blogster Suzan Harmsen. Wil je meer van haar lezen? Dat kan! Eerder publiceerde Suzan al meer bijzondere verhalen over Tour du ALS.