Ontstaan Tour du ALS

Wat in eerste instantie bedoeld was als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, is uitgemond in een jaarlijks terugkerend sportief fondsenwervend evenement. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen honderden fietsers, hardlopers en wandelaars jaarlijks de Mont Ventoux om geld op te halen voor onderzoek naar de oorzaak van ALS.


Gert-Jan Pijl & Bernard Bos initiatiefnemers van de Tour du ALS:

Gert-Jan: “Eind 2011 nam ik contact op met Stichting ALS Nederland. Wij, familie en vrienden, wilden naar de Mont Ventoux om geld in te zamelen voor ALS omdat Gijs van de Water, vader van mijn echtgenote Irmgard, aan deze ziekte leed. Tegelijkertijd nam Bernard Bos, voormalig directeur van scholengemeenschap De Oosthoek in Hardenberg, ook contact op met ALS Nederland.

Bij een 33-jarige collega, Marlinda Tamminga werd de diagnose ALS vastgesteld, een half jaar nadat zij bevallen was van haar derde kindje. Zij motiveerde Bernard om samen met collega’s de uitdaging aan te gaan en te fietsen voor het goede doel. Beide plannen bereikten ALS Nederland waarna PR & Events manager Ineke Zaal een meeting initieerde in het midden van het land. Al snel was de Tour du ALS een feit.

Het mooiste vind ik dat dit evenement is ontstaan vanuit het familiegevoel met als inspiratiebron de twee ALS-patiënten. We begonnen met een kleine 25 mensen en nu is de ‘familie’ uitgegroeid tot honderden deelnemers, ALS-patiënten en vrijwilligers die op bijzondere wijze een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen ALS.”

Een mooi feitje is dat Bernard alle edities zelf heeft meegefietst.

 

Tour du ALS onder vlag van ALS Nederland

In 2017 heeft het bestuur van Stichting Tour du ALS ervoor gekozen om haar krachten te bundelen met Stichting ALS Nederland. Om die reden is per 1 september 2017 Stichting Tour du ALS opgegaan in Stichting ALS Nederland. Gert-Jan Pijl, voorzitter van Stichting Tour du ALS, zal als vrijwilliger van Stichting ALS Nederland aanblijven om mee te helpen nog veel meer mooie Tour-edities te realiseren!