Ontstaan Tour du ALS

Op 11 september 2021 beklimmen honderden wielrenners, wandelaars en hardlopers samen met ALS-patiënten de Franse Mont Ventoux. Dit doen zij om geld op te halen voor de strijd tegen ALS. De negende editie van dit unieke (en hoognodige) evenement belooft weer net zo bijzonder te worden als voorgaande jaren. De inschrijving voor de 9e editie van Tour du ALS is gesloten. 

Maar hoe is Tour du ALS eigenlijk ontstaan?

Wat in eerste instantie bedoeld was als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, is uitgemond in een jaarlijks terugkerend sportief fondsenwervend evenement met het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’.

Zo namen Ivan Sweebroek en Gert-Jan Pijl eind 2011 contact op met Stichting ALS Nederland. Gert-Jan wilde als gezin, met zijn echtgenote Irmgard als penningmeester, en vrienden naar de Mont Ventoux om geld in te zamelen voor ALS. De vader van Irmgard, Gijs van de Water, leed namelijk aan deze ziekte.

Tegelijkertijd nam ook Bernard Bos, voormalig directeur van scholengemeenschap De Oosthoek in Hardenberg, contact op met ALS Nederland. Bij een van zijn collega’s, de 33-jarige Marlinda Tamminga, werd namelijk de diagnose ALS vastgesteld. Zij motiveerde Bernard om samen met collega’s de uitdaging aan te gaan en te fietsen voor het goede doel.

Beide plannen bereikten Stichting ALS Nederland waarna PR & Events manager Ineke Zaal een meeting initieerde in het midden van het land. Al snel was Tour du ALS een feit.

“Het mooiste vind ik dat dit evenement is ontstaan vanuit het familiegevoel met als inspiratiebron de twee ALS-patiënten”, vertelt Gert-Jan. “We begonnen met een nog geen 25 mensen en nu is de ‘familie’ uitgegroeid tot honderden deelnemers, ALS-patiënten en vrijwilligers die op bijzondere wijze een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen ALS.”

 Lees over de bestedingen van Tour du ALS

 

Tour du ALS onder vlag van Stichting ALS Nederland

In 2017 heeft het bestuur van Stichting Tour du ALS ervoor gekozen om haar krachten te bundelen met Stichting ALS Nederland. Om die reden is per 1 september 2017 Stichting Tour du ALS opgegaan in Stichting ALS Nederland. Gert-Jan Pijl, voorzitter van Stichting Tour du ALS, blijft wel als vrijwilliger van Stichting ALS Nederland actief om mee te helpen nog veel meer mooie Tour-edities te realiseren!