Kleur jouw sportclub Tour du ALS-oranje

Overal in het land worden door Tour du ALS-deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen bijzondere acties georganiseerd om geld op te halen voor de strijd tegen ALS: van gesponsorde etentjes, netwerkborrels en buurtbarbecues tot de verkoop van koekjes en zelfgemaakte armbandjes door kinderen aan de deur. Het is niet alleen leuk, het levert ook nog eens extra geld op voor het goede doel!

Stappenplan: zelf aan de slag

Sponsorevents zijn er in alle soorten en maten. Zo is het mogelijk om met een wervingsactie voor Tour du ALS aan te sluiten bij bestaande activiteiten, bijvoorbeeld met een wervende oproep tijdens de kerstborrel op kantoor of een toelichting op jouw deelname tijdens de buurtbarbecue. Maar je kunt natuurlijk ook iets grootser uitpakken en met jouw sportclub een sponsoractie organiseren. Denk hierbij aan een sponsorloop, spinningmarathon, obstacle run of een heuse Tour du ALS-competitie – je kunt het zo gek niet bedenken. Kleur dit voorjaar jouw sportclub Tour du ALS-oranje!

Weet je niet goed waar te beginnen, we geven een paar tips:

 1. Bedenk voor welke groep mensen je graag een evenement organiseert. Kies je ervoor om het evenement te houden voor alleen kinderen of volwassenen? Of kies je ervoor om alle clubleden van jouw atletiek, tennis, hockey, basketbal, boks, zwem of voetbalvereniging te betrekken?

 2. Vraag bij de sportclub of het mogelijk is om het evenement daar te organiseren. Geef hierbij aan dat het gaat om een evenement voor het goede doel en dat de opbrengsten ten goede komen aan Stichting ALS Nederland. Uiteraard kun je de opbrengsten ook laten bijschrijven op de teller van jouw Tour du ALS-team, dat is natuurlijk helemaal leuk! Houd rekening met eventuele vergunningen die aangevraagd dienen te worden.

 3. Leg een datum vast waarop het evenement plaatsvindt. Liefst natuurlijk in het voorjaar van 2023, zodat de opbrengsten nog meetellen voor de 11e editie van Tour du ALS.

 4. Betrek mensen die je kunnen helpen bij het organiseren van het evenement, denk hierbij aan extra handen voor de op- en afbouw, spelbegeleiding, promotie, horeca, etc. Vraag bijvoorbeeld hulp aan teamleden of bestuursleden van de sportvereniging.

 5. Start de voorbereidingen van het event. Maak een lijst van alles wat je nodig hebt om het evenement tot een succes te maken. Denk hierbij aan materialen voor de opbouw van het event en sportattributen. Wellicht kunnen lokale ondernemers materialen sponsoren?

 6. Denk ook na over zaken rondom het sportgedeelte van het evenement. Bestel gratis Tour du ALS-promotiemateriaal voor de aankleding en kleur jouw sportclub Tour de ALS-oranje. Denk onder andere na over een lekker hapje en drankje. Wellicht wil de plaatselijke horeca daarin sponsoren. Doen er kinderen mee aan het evenement? Zorg dan bijvoorbeeld voor een springkussen of mensen die schminken. Voor volwassen deelnemers kan je bijvoorbeeld kiezen voor livemuziek van een lokale band. Zorg ervoor dat het een echt evenement wordt, om het zo voor iedereen interessant te maken.

 7. Breng mensen op de hoogte van het evenement. Laat iedereen voor wie het evenement is bedoeld erover weten. Leg bijvoorbeeld flyers van het evenement in de kantine, plaats een nieuwsbericht op de website, hang posters op, etc. Als het een openbaar evenement is, promoot deze dan ook op social media en informeer ons over het event. Wij kunnen helpen in de promotie. Denk ook aan de plaatselijke krant met de vraag of zij aandacht kunnen besteden aan jouw evenement voor Tour du ALS. Je kunt hiervoor ons voorbeeld persbericht gebruiken.

 8. Geef de deelnemers van het evenement genoeg mogelijkheden om zoveel mogelijk sponsoren te werven. Maak een sponsorformulier waarmee deelnemers langs te deuren kunnen om geld op te halen. Of bestel bij ons gratis Tour du ALS-collectebussen.

 9. Wil je tijdens het evenement een presentatie geven over jouw deelname aan Tour du ALS? We hebben voor deelnemers van Tour du ALS een PowerPoint-presentatie gemaakt die je gratis kunt downloaden en voor jouw evenement kunt aanpassen.

 10. Je wil het evenement natuurlijk ook graag vastleggen. Vraag een fotograaf of filmmaker om verslag te doen, niet alleen leuk voor een terugblik op sociale media, maar ook om alle aanwezigen te bedanken.

 11. Zijn alle voorbereidingen rondom het evenement geregeld, dan kan het evenement plaatsvinden. Heel veel plezier!

 12. Is het evenement afgelopen, zorg dan voor een goede afronding. Maak onder andere de opbrengst bekend en laat nog eens duidelijk weten dat het geld ten goede komt aan onderzoek naar ALS en de verwante ziekten PSMA en PLS. Vergeet ook niet om iedereen te bedanken voor deelname en sponsoring.

Vragen?
Heb je vragen over de organisatie van jouw sponsorevent op jouw sportclub? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar info@tourduals.nl. We denken graag met jullie mee!