Trainingstips voor fietsers, hardlopers & wandelaars

Tour du ALS is ooit begonnen als een fietsevenement. Door de jaren heen is het deelnemersveld uitgebreid met een groot aantal wandelaars en hardlopers die de Mont Ventoux beklimmen voor de strijd tegen ALS.

Bij elk van de sportieve disciplines geldt dat een goede sportieve voorbereiding essentieel is om de top van de Mont Ventoux te bereiken. Of je een zeer ervaren sporter bent of net wat minder meters in de benen hebt, de stijle helling van de Kale Berg zal voor iedereen uitdagend zijn.

Om de intensieve beklimming te kunnen voltooien is een zorgvuldige voorbereiding noodzakelijk. We helpen jullie daarom graag op weg met spotieve tips en op maat samengestelde trainingsprogramma's die in samenwerking met onze partners Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) en de AtletiekUnie zijn ontwikkeld.


Trainingsprogramma voor fietsers


De KNWU biedt alle deelnemers en vrijwilligers van Tour du ALS in de bekroonde trainingsapp Fondo vier gratis sportieve trainingschema's aan die speciaal voor ons zijn ontwikkeld. De schema’s zijn erg toegankelijk, eenvoudig opgezet en daardoor voor iedereen begrijpelijk. Ideaal voor een goede voorbereiding op Tour du ALS. 


Download het Fondo-trainingsprogramma


Trainingsschema voor hardlopers


De AtletiekUnie heeft voor alle deelnemers en vrijwilligers van Tour du ALS die de Mont Ventoux al hardlopend willen bedwingen diverse trainingsschema's ontwikkeld, voor zowel beginnende als meer ervaren hardlopers. 


Download de trainingsschema's voor hardlopers 


Trainingsschema voor wandelaars


Uiteraard bieden we ook alle wandelaars van Tour du ALS diverse trainingsschema's voor een optimale voorbereiding op de beklimming van de Mont Ventoux. Hieronder vinden jullie twee trainingsschema's voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.


Download het trainingsschema voor beginnende wandelaars

Download het trainingsschema voor ervaren wandelaars


Tips van ervaringsdeskundigen


Rob Entjes zet zich tijdens Tour du ALS al vele jaren als teamleider Rode Kruis in voor het welzijn van alle deelnemers en vrijwilligers. Hij weet als hulpverlener en fervent wandelaar hoe belangrijk een goede voorbereiding op de klim is en deelt een aantal tips voor wandelaars.

  1. Investeren in goede wandelschoenen en een fijne heuptas of rugzak. En houd daarbij rekening met alle mogelijke weersomstandigheden, zoals regen, hitte en kou.
  2. Ga niet op het laatste moment, ondanks allerlei goed bedoelde adviezen, je eigen spullen vervangen voor nieuwe exemplaren. De schoenen moeten goed ingelopen zijn en de sportkleding al (veel) vaker gedragen om irritaties en zelfs blessures te voorkomen.
  3. Blijf dichtbij jezelf. Beklim de Kale Berg zoals je gewend bent lange afstanden te lopen. Ga dus niet opeens veel harder of zachter lopen, dat gaat je opbreken. Het is jouw beklimming.
  4. Goed eten en drinken is essentieel. Naast voldoende water drinken, is het ook heel belangrijk om je zouten op peil te houden. Test tijdens trainingen al welke sportvoeding het beste bij jou past en houd hier tijdens de klim aan vast.
  5. En als laatste: het is geen wedstrijd. Vergeet daarom ook niet om te genieten.


Alex van Hedel leverde een topprestatie door de Mount Everest Marathon als trailrunner te voltooien. Hij geeft deelnemers van Tour du ALS ook een paar tips.

  1. Geniet en neem de tijd, pauzeer voldoende waarbij je eet een drinkt. Hardlopend een berg op kost nog meer energie dan wandelen. Maar zorg in beide gevallen voor voldoende energie en vochtopname! Start niet met een volle maag.
  2. Wat betreft je houding: houd het hoofd recht, dit voorkomt nek en schouder klachten. Probeer schouders te ontspannen en rechtop te lopen (niet voorover hangen) zo kun je meer zuurstof opnemen. Kleine snelle stappen is beter dan grote stappen.
  3. Zorg dat je schoenen passend zijn voor de omstandigheden en goed ingelopen zijn. Draag naadloze sokken!
  4. Weersomstandigheden kunnen onvoorspelbaar zijn. De temperatuur kan van 25 graden met zon omslaan naar neerslag en wind met een gevoelstemperatuur van 0 graden. Blijf daarvan bewust, kijk om je heen wat het weer doet en ben voorbereid doormiddel van je materiaal.
  5. Kies comfortabele kleding die je kan aanpassen aan de omstandigheden. Een onderlaag die het transpiratievocht afvoert en de huid droog houdt. Daaroverheen één of meerdere isolatielagen die sneldrogend en ventilerend zijn om je warm te houden. Tot slot een buiten laag die beschermt tegen wind en regen. Draag geen katoen!
  6. Realiseer je dat er onderling grote verschillen kunnen zijn als je in een groep loopt. Belangrijkste is om te doen wat jij aan kan en wilt bereiken. Rekening houden met anderen mag ook nooit ten koste van jouw eigen veiligheid.
  7. Het is medisch handig om te weten bij welke hartslagzone je wat verbrand i.v.m. je energiehuishouding. Brandstoffen als vet en suikers moeten in balans blijven om op lange afstanden te kunnen presteren. Warm voorzichtig op, minimaal 30 minuten, daarna kan je tempo verhogen als je dat prettiger vindt.
  8. Gezond en fit starten is belangrijk! Zorg voor een goede voorbereiding!
  9. Gebruik je gezonde verstand. Overschat je zelf niet. Doe geen onverantwoorde dingen. Leef verkeersregels na, je bevindt je op een openbare weg! Maak verstandige keuzes wanneer omstandigheden onverwacht wijzigen.
  10. Neem medische klachten serieus! Gebruik liever niet zomaar medicijnen omdat klachten verschijnselen te verbloemen of signalen te onderdrukken.


We wensen alle deelnemers van Tour du ALS veel succes bij hun sportieve voorbereiding op Tour du ALS!


Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar info@tourduals.nl