Zanger en acteur Thomas Acda rijdt dit jaar mee met Team Marieke

13-04-2021 | 16:00

De Utrechtse Marieke (33) was werkzaam als arts, maar heeft die droom helaas achter zich moeten laten vanwege ALS. Dit jaar rijdt ze voor de achtste keer mee met Tour du ALS, samen met wel een heel bijzonder teamlid: Stichting ALS ambassadeur Thomas Acda. “Bij Tour du ALS in 2019 is hij spontaan aangehaakt.” 

Meedoen aan Tour du ALS geeft Marieke het idee grip op de ziekte te krijgen. “Het gevoel van onmacht kun je met deelname aan Tour du ALS omzetten in het gevoel dat je wél iets kunt doen tegen deze ziekte.”

Team Marieke

Marieke kent de klappen van de Tour du ALS-zweep, aangezien ze dit jaar voor de achtste keer meefietst. ”De eerste twee jaar deed ik mee op een gewone tandem. Sindsdien fiets ik mee op een Hase Pino tandem, samen met mijn fietsmaatje Harrie. We hebben een tandem zonder trapondersteuning, dus duwers zijn hard nodig.” Gelukkig zit dat wel snor.

Ook dit jaar fietst ze weer met een groot team: Team Marieke. “Het leuke is dat Thomas Acda dit jaar officieel meefietst in ons team. In 2019 is hij spontaan aangehaakt en heeft hij tijdens de beklimming helpen duwen. Daar hebben we toen super veel aan gehad!”

Positieve energie

“Door mijn ziekte heb ik veel op moeten geven, waaronder mijn werk als arts”, vertelt Marieke. “Ik ben daarnaast geheel afhankelijk geworden van hulp van anderen, dat maakt het erg moeilijk. Ik mis de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil.”

Toch brengt de ziekte haar ook mooie dingen. “We proberen te genieten van alles wat ik nog wel kan. Daarbij geven evenementen als Tour du ALS een hoop positieve energie. Het heeft mij geholpen mijn ziekte een plekje te geven.”

Machtig

De enorme saamhorigheid maakt Tour du ALS volgens Marieke een uniek evenement. “Binnen mijn eigen team, maar ook tussen de deelnemers, vrijwilligers en de organisatie.” En dat is niet het enige. “Het voelt ook machtig dat ik ondanks deze ziekte toch zo’n steile berg weet te beklimmen.” Dat weekje vakantie in Frankrijk ziet ze als een mooie bijkomstigheid.

De eerste keer

Marieke’s mooiste herinnering vindt zijn herkomst tijdens haar eerste Tour du ALS. “Ik was nog nooit een berg op gefietst, dus het viel me zwaar tegen. Maar wat een prestatie dat we toch boven kwamen! We werden gedragen door alle toeschouwers die stonden te juichen. Eenmaal boven was er een enorme ontlading aan emoties.”

Feest

Ieders grootste wens is dat Tour du ALS niet meer nodig zal zijn, maar tot die tijd hoopt Marieke op zoveel mogelijk deelnemers en een mooie opbrengst. “Ook wil ik dat het evenement zijn saamhorigheid behoudt en dat ik nog lang mee mag doen. Ik verwacht dat het ook dit jaar weer een groot feest wordt.”

Jij kunt helpen!

Geef Marieke een duwtje in haar rug en sponsor haar team!

Ja, ik help Marieke in haar strijd tegen ALS