Ronald werd geïnspireerd door PLS-patiënt Aad: ‘Ik kon geen nee zeggen tegen Tour du ALS’

14-05-2021 | 09:09

Ronald Brandenburg (39) heeft als grote hobby fietsen. Een hobby die vaak wordt gepraktiseerd tijdens een zonnige zondag, inclusief een verdiende stop op het terras. Maar sinds een paar jaar krijgt die hobby nog een andere invulling: de Mont Ventoux beklimmen tijdens Tour du ALS. En niet zonder reden. PLS-patiënt en handbiker Aad Ottervanger wist Ronald te motiveren om mee te doen aan dit bijzondere event.

Ontroerd

Zo’n drie jaar geleden hoorde Ronald voor het eerst van Tour du ALS. Zijn goede vriendin Monique had meegedaan en deelde mooie en enthousiaste verhalen over het evenement. Dat zetten hem aan het denken om eventueel ook de Mont Ventoux te beklimmen. “Monique nam mij op een avond mee op de koffie bij Aad en Joke”, vertelt Ronald . “Dat was zo’n bijzondere ontmoeting, dat vergeet ik nooit meer. Ik ontmoette toen zo’n enthousiaste man, zo vol doorzettingsvermogen. Aad is een enorm harde vechter in alles wat hij doet en wil. Wat hij bereikt heeft ondanks zijn beperking vind ik bizar om te zien. Daar werd ik stil van. Niet zeuren, niet mokken, niet uitstellen: gewoon er voor gaan mét een smile op je gezicht.”

Ronald  staat er versteld van hoe Aad dat allemaal doet en tegelijkertijd ernstig ziek is. “Hij laat zien wat nog wel mogelijk is, op het hoogste niveau. Dat ontroerde me zo, dat ik absoluut geen ‘nee’ kon zeggen tegen deelname aan Tour du ALS.”

 

Dit is Aad Ottervanger

Aad Ottervanger is in de 60 en leeft sinds 2007 met PLS (primaire laterale sclerose), een van de ziektes gerelateerd aan ALS met veelal dezelfde kenmerken. “Het begon met dat ik soms zo maar viel, of ik had ineens geen gevoel meer in mijn handen”, vertelde Aad in 2016. “Men dacht eerst aan een burn-out, maar uiteindelijk bleek ik PLS te hebben.”

Lopen en spreken gaat niet meer, maar zijn armen doen het nog steeds. Sinds zijn diagnose focust Aad zich op de mogelijkheden en niet op de beperkingen. Zo heeft hij een handbike aangeschaft om mee te doen aan fietsvierdaagsen. “In 2015 kwam ik in contact met Ineke Zaal van ALS Nederland. Zij maakt me er bewust van dat PLS-patiënten ook bij Stichting ALS Nederland horen.” Inmiddels heeft Aad meerdere keren meegedaan aan Tour du ALS. Lees hier het interview met Aad.

 

Handbike

Ronald  is zich sinds de ontmoeting met Aad ontzettend bewust van de ernst van ziektes als ALS, PLS en PMSA. “Het is echt een lijdensweg als je ermee te maken krijgt. Langzaamaan vallen verschillende onderdelen van je lichaam uit, waardoor je uiteindelijk afhankelijk bent van zorg en hulprobots. Het is met recht een verschrikkelijke ziekte te noemen en helaas kan het iedereen overkomen”, zegt Ronald .

Zo overkwam het ook Aad, maar hij laat zich niet beperken. Toen Aad zijn zinnen had gezet op het beklimmen van de Mont Ventoux, duurde het even voordat hij zijn fysiotherapeut had overgehaald. Maar toen de fysio zich besefte dat het plan niet uit Aad z’n hoofd te praten was, ging het tweetal samen de uitdaging aan. Vier keer per week was hij in de sportschool te vinden om te trainen voor de beklimming. Zwaar, maar Aad haalde veel voldoening uit de pittige trainingen.

 

Tour du ALS
Voor mensen zoals Aad, zijn deelnemers als Ronald  ontzettend belangrijk. Hij doet dit jaar voor de tweede keer mee aan Tour du ALS. “Mijn doel is om dit jaar twee keer fietsend de Mont Ventoux te beklimmen”, vertelt Ronald . “Ik wil zo graag iets kunnen betekenen voor alle patiënten. Ook wil ik onderzoek mogelijk maken naar deze vreselijke ziekte door een mooi bedrag bij elkaar fietsen voor dit mooie doel.”

De eerste keer de berg op was spannend, herinnert Ronald  zich. “De start was een bijzonder moment, vol emotie. Ik lijk heel nuchter, maar vervolgens schiet er toch een traan over mijn wangen. Opeens besef je je waar je het voor doet. Dat wordt nog eens versterkt wanneer de wensambulances met patiënten passeren. Met hun ogen proberen ze te communiceren hoe mooi ze het vinden dat jij voor hen de berg op fietst.” Dat herinnert Ronald  eraan dat hij dankbaar is dat hij mag en kan fietsen. “Het is echt een unieke ervaring met zoveel ontlading als je eenmaal op de top bent. Dat kan niemand je meer afpakken!”

 

Overmand door emotie
Ook Aad zijn overwinning op de Kale Berg kan niemand hem meer afpakken, al ging het hem niet voor de wind. Onderweg kreeg hij te maken met kapotte rem- en versnellingskabels. Met wat hulp en reserve onderdelen kon Aad zijn klim vervolgen. Maar anderhalve kilometer voor de top begaven de versnellingskabels het opnieuw. Zijn team besloot hem naar de top te duwen. “In de laatste bocht nam de emotie het over”, vertelt Aad. “Ik was even mezelf niet meer en werd overmand door emoties. Wat een beleving en wat een ervaring. Is dit alles speciaal voor mij?” De adrenaline maakte dat Aad totaal geen last had van spierpijn. “Wat was dit een ongelooflijk mooi event om bij te zijn, maar helemaal om aan mee te kunnen doen.”

 

Jij kunt helpen!
Steun jij Ronald zijn actie tegen ALS?

Ja, ik help Ronald in zijn strijd tegen ALS

 

Bijzondere verhalen over deelname Tour du ALS
Doe jij mee aan Tour du ALS en heb je een bijzonder verhaal om met ons te delen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@tourduals.nl. We gaan graag met jou in gesprek!