‘Ik doe dit niet alleen voor opa, maar voor alle ALS-patiënten’

07-06-2021 | 14:30

Tour du ALS is dan misschien een Nederlands evenement, maar dat wil niet zeggen dat er uitsluitend Nederlanders aan mee doen. Elk jaar staan er ook een hoop deelnemers van over de grens aan de start en tijdens de negende editie beklimmen meer dan 20 deelnemers uit België, Denemarken, Spanje, Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten, Ierland & Frankrijk de Kale Berg. Thijs (24) uit het Belgische grensdorpje Kalmthout, is er daar één van.

 

Opa

Fanatieke voetballer Thijs stortte zich tijdens de pandemie volledig op fietsen. En niet zonder reden. “Begin januari 2021 kregen mijn familie en ik het nare nieuws te horen dat mijn opa lijdt aan ALS. Opa is echt mijn beste vriend, dus dat nieuws kwam erg hard aan”, vertelt Thijs. De eerste dagen na de diagnose waren vreselijk moeilijk. De 24-jarige Belg had wel eens van de ziekte gehoord, maar nooit verwacht dat het dichtbij zou komen. Toch is hij vastberaden en wil hij niet bij de pakken neer gaan zitten. "Deze ziekte treft zoveel mensen en daar wil ik iets voor doen. Niet alleen voor mijn eigen opa, maar voor alle patiënten én hun families. Daarom ga ik samen met mijn oom drie keer de Mont Ventoux op fietsen.”

Fietsschema

Ook Thijs weet dat het beklimmen van de Mont Ventoux en heuse uitdaging is, zelfs als je een fitte voetballer bent. Om zich goed voor te bereiden op Tour du ALS, volgen Thijs en zijn oom een speciaal fietsschema. “Mijn oom zit bij een fietsclub waar iemand aan personal coaching doet, met fietsen als specialiteit. Momenteel fietsen we beide drie à vier keer per week. Dit zijn doordeweeks ritten van zo’n 40 tot 60 km en op zondag fietsen we een langere rit.

Dat trainen gaat redelijk goed. “Ik merk dat ik elke week progressie maak en dat is een fijn gevoel”, zegt Thijs. “Ik ontspan tijdens het trainen: even alle zorgen en gedachten eruit trappen. Dat helpt me ook om de situatie met opa wat te relativeren.”

Moeilijke tijd

Door de Kale Berg te trotseren hoopt Thijs een steentje bij te dragen voor alle families die te maken krijgen met ALS. “Alle kleine beetjes helpen”, vindt hij. “Niet alleen voor onderzoek naar ALS, maar ook voor hulpmiddelen om de patiënten een zo comfortabel mogelijk leven te geven en om families te kunnen ondersteunen in de moeilijke en onwetende tijd waarin ze zich bevinden.”

‘Ontploft’ Facebook-bericht

Het fondsenwerven lukt Thijs met behulp van social media ook aardig. “Ik heb na mijn inschrijving meteen een bericht gedeeld op Facebook, waarin ik uitleg wat ik ga doen.” En dat bracht een hoop teweeg: “Mijn post ‘ontplofte’ echt. Het werd zo’n 75 keer gedeeld.” Om het bericht nog verder te kunnen verspreiden, belde Thijs de krant, de gemeente Kalmthout, zijn voetbalclub en enkele werkgevers van hem en zijn familieleden.

“Daarnaast heb ik ook hulp gehad van mijn beste maatje. Ems is 13 jaar en heeft speciaal voor onze actie zelfgemaakte armbandjes gemaakt. Ze maakte er maar liefst 106 en doneerde zo 318€. Ook zijn we van plan om posters te maken en deze op te hangen in lokale winkels en horeca.”

Trotse opa
De inzet van Thijs ontgaat zijn opa niet. “Ik vind het fantastisch wat deze twee geweldige mannen gaan ondernemen. De Mont Ventoux op fietsen is niet niks!”, zegt hij. “Ik hoop dat ze voorzichtig zijn onderweg en vooral niet vergeten ook te genieten van hun fietsavontuur.” Zelf fietste en wandelde hij ook veel, maar dat lukt nu niet meer.

“Ik ben heel trots op mijn zoon en kleinzoon. Hopelijk krijgt ALS hierdoor meer bekendheid en kan onze bijdrage de onderzoeken naar deze verschrikkelijke ziekte stimuleren. Helaas laat mijn conditie het niet toe om mee te reizen naar Frankrijk, maar ik zal van thuis uit hun vurigste supporter zijn”, aldus opa.

Jij kunt helpen!
Steun jij Thijs zijn actie tegen ALS?

Ja, ik help Thijs in zijn strijd tegen ALS

 

Bijzondere verhalen over deelname Tour du ALS
Doe jij mee aan Tour du ALS en heb je een bijzonder verhaal om met ons te delen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@tourduals.nl. We gaan graag met jou in gesprek!