‘Mijn moeder zou trots zijn als ze zou weten dat ik dit doe’

14-06-2021 | 08:43

Marcel Nijdam adviseert dagelijks werknemers hoe zij fysiek en mentaal fit kunnen blijven, maar gaat in september zélf de sportieve (en emotionele) uitdaging aan tijdens Tour du ALS. Omdat zijn moeder drie jaar geleden overleden is aan de spierziekte ALS, waagt hij een sprong in het diepe: voor het eerst de Kale Berg trotseren. 

Moeder

Marcel komt in actie omdat zijn moeder drie jaar geleden is overleden aan ALS. “Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe vreselijk en slopend deze ziekte is. Het feit dat je weet dat het progressief is en dus alleen maar erger wordt, is echt heel erg.” De adviseur uit Maarssen hoopt met heel zijn hart dat er zo snel mogelijk meer onderzoek komt naar de oorzaak en de behandeling van de ziekte. “Hiervoor is veel geld nodig en door middel van mijn deelname aan Tour du ALS hoop ik een steentje bij te dragen.” 

Eerste keer

Op 11 september beklimt hij fietsend de Mont Ventoux. “Ik ben best sportief”, vindt hij, “maar een berg beklimmen op de fiets heb ik nog nooit gedaan.” Wetende dat deze berg ook nog eens 22 km lang is, maakt het voor Marcel een extra mooie uitdaging. “Jammer dat mijn moeder dit niet meer meemaakt. Toch weet ik dat ze enorm trots op mij zou zijn geweest, als ze zou weten dat ik dit van plan ben.” 

Geen wedstrijd

Voorafgaand aan zijn training, zorgt Marcel dat het financiële plaatje klopt. “Het is handig als je voldoende sponsors vindt die je financieel willen ondersteunen om je streefbedrag binnen te halen. Toen dat gelukt was, ben ik me gaan focussen op het fietsen.” Omdat hij nog geen racefiets had én nog nooit een berg op gefietst is, besloot hij eerst die racefiets aan te schaffen. 

Marcel geeft toe dat hij verder eigenlijk weinig voorbereidingen treft. “Voor mij is het geen wedstrijd wie als eerste de top bereikt of hoe lang je daar over doet. Voor mij is het vooral belangrijk om mee te doen en de sfeer te ervaren.” 

Preventie

Met zijn deelname wil Marcel geld inzamelen voor onderzoek naar ALS. “Ik hoop dat er onderzoek gedaan kan worden en er meer bekendheid gegeven kan worden aan de ziekte. Wellicht is daarmee een behandeling in de toekomst mogelijk.” Als Adviseur Vitaliteit en Gezondheid kijkt hij vooral naar de preventieve kant. “Het zou fijn zijn als er meer bekend wordt over hoe je het risico kunt verlagen dat je de ziekte krijgt.”

Goed initiatief

Een groot onderdeel van Tour du ALS bestaat uit fondsenwerving. Maar hoe doe je dat? “Heel cliché, maar spreek je netwerk aan”, zegt Marcel. “Maak duidelijk dat je meedoet en deel vooral ook met welke reden.” Zet het op social media, hang het op in de supermarkt, eventueel in de kerk, de (sport)vereniging en op je werk, tipt hij. “Ik heb ontdekt dat mensen je niet hoeven te kennen om je te willen sponsoren. Hieruit blijkt maar weer dat veel mensen het een goed initiatief vinden en je graag willen steunen”, aldus Marcel.

 

Jij kunt helpen!
Steun jij Marcel zijn actie tegen ALS?

Ja, ik help Marcel in zijn strijd tegen ALS

Bijzondere verhalen over deelname Tour du ALS
Doe jij mee aan Tour du ALS en heb je een bijzonder verhaal om met ons te delen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@tourduals.nl. We gaan graag met jou in gesprek!