‘De inzet van collega’s laat zien hoeveel mensen het het beste met ons voor hebben’

04-08-2021 | 14:14

Team gzicht is opgericht door de partners van het gelijknamige adviesbureau. Dit bureau richt zich op maatschappelijke sectoren en wil met verbetering en verandering de wereld een stukje mooier maken. En daar hoort het steunen van een goed doel óók bij. Omdat Annemiek Hegen en collega Noor helaas allebei ALS van dichtbij meemaken, doet Team gzicht dit jaar mee met Tour du ALS.

 

Team gzicht
In augustus 2018 overleed de vader van Annemiek aan ALS, na een ziektebed van slechts zes maanden. In maart 2020 werd ook de zwager van collega Noor gediagnosticeerd met deze dodelijke spierziekte. “Geraakt door onze verhalen, heeft gzicht besloten om zich in te zetten tegen de vreselijke ziekte en mee te doen aan Tour du ALS”, vertelt Annemiek. Het team bestaat uit maar liefst 22 collega’s en wordt aangevuld door familieleden van Annemiek.

“Naast dat we op deze manier bijdragen aan een goed doel, draagt de deelname ook bij aan onze eigen vitaliteit. Iets wat we bij gzicht hoog in het vaandel hebben staan. Door samen te trainen en naar ons doel toe te werken, komt dat mooi samen.”

 

Onvoorspelbaar ziekteverloop
Het is niet de eerste keer dat gzicht zich gezamenlijk inzet voor een goed doel. In 2019 zetten zij zich ook in voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Maar dit jaar ligt de focus op ALS. “Door de persoonlijke ervaringen met ALS binnen ons team, zijn we allen gemotiveerd om ons voor Stichting ALS in te zetten”, weet Annemiek. Die ervaringen zijn namelijk niet mis. “Iemand met ALS zit gevangen in zijn eigen lichaam. Ze krijgen alles mee, zijn bewust van hun eigen achteruitgang, maar dit uiten wordt steeds moeilijker. Dat is als familie erg moeilijk en confronterend om te zien. Je voelt je machteloos.”

Daarnaast benoemd Annemiek de onvoorspelbaarheid van het ziekteverloop. “Je weet dat het allemaal achteruit gaat, maar hoe snel en wanneer weet je niet. De enige hoop is een beetje stabiliteit, maar ook dat is geen garantie.”

 

Niet alleen
Annemiek en haar collega’s die persoonlijk geraakt zijn door de ziekte, ervaren veel steun uit de deelname van Team gzicht. “De inzet van de collega’s, maar ook alle donaties die we ontvangen, laten ons zien hoeveel mensen we om ons heen hebben die het beste met ons voor hebben.”

Het team van gzicht bestaat uit zowel fietsers, als wandelaars, met ieder een eigen doel. De één wil minimaal twee keer de Kale Berg beklimmen en de ander zet zijn zinnen op drie beklimmingen. “Net als in ons werk stimuleren en enthousiasmeren we elkaar om straks deze prestatie te kunnen leveren”, laat Annemiek weten.

Challenges
Binnen het team zijn er verschillende challenges opgezet. Zo wil aanvoerder Mart drie keer de Mont Ventoux op fietsen en dat alle drie de keren binnen een half uur. Ook hebben de wandelaars onderling een challenge bedacht om elkaar te motiveren om te trainen. “Dit doen we door middel van de Ommetjes-app, waarbij we elkaar uitdagen om elke dag minstens 20 minuten te wandelen.”

Ook Annemiek heeft haar eigen challenge. “In voorbereiding op de Mont Ventoux treed ik letterlijk in de voetsporten van mijn vader. Zijn hobby was namelijk ook fietsen. Daarom heb ik de ambitie om in aanloop naar het evenement alle STRAVA-ritten die mijn vader heeft geregistreerd te fietsen.”

 

Persoonlijke verhalen
Om hun voorbereiding met de wereld te delen en om aandacht te vragen voor de inzet, heeft Team gzicht een website gelanceerd. “Door onze persoonlijke verhalen te delen hopen we meer bekendheid te krijgen voor de ziekte en de noodzaak voor meer onderzoek. Uiteindelijk willen we natuurlijk zo veel mogelijk geld ophalen zodat dit onderzoek ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Hopelijk komt er - snel een oplossing voor deze verschrikkelijke ziekte.”

 

Steun de strijd van team gzicht met een donatie!