“Het stralende gezicht van Heleen tijdens de afdaling zal ik nooit vergeten”

17-01-2022 | 08:11

Heleen van Alebeek overleed op 9 september 2019 aan ALS. Op 29 mei van dat jaar deed ze mee aan de legendarische 8e editie van Tour du ALS. Haar man, Toine van Alebeek, blikt terug op haar deelname.

“Ondanks de kloteziekte ALS heeft Heleen nog heel veel mooie momenten mogen meemaken en zag ik regelmatig een glimlach op haar gezicht." Toine moest dat plezier van haar gezicht lézen, want het vermogen om te praten raakte Heleen tijdens haar ziekte als eerste kwijt. Toch genoot ze intens van dingen om haar heen en bleef ze ontzettend positief.

Opgeven geen optie
Zeker wanneer Heleen fanatiek bezig was met haar deelname aan Tour du ALS, als lid van team Hurricane#ALS, straalde ze. Ook was ze blij met al het contact met lotgenoten. Ze ervoer dezelfde drive bij andere deelnemers: “We geven nooit op en we bedwingen die Pukkel. Koste wat kost!”

De berg Mont Ventoux bedwingen, dat lukte Heleen! Ze bereikte de top samen met fanatiek wielrenner en Toine’s collega Ed Woons op een tandemfiets, de Haze Pino. Ze fietsten de berg op en ook weer naar beneden. Een prestatie waar Heleen zichtbaar van genoot.

“Het meeste plezier beleefde Heleen toch wel tijdens het oefenrondje op de Mont Ventoux. Op de top wachtten enkele Motards op haar. Dat was niet helemaal legaal, maar alles voor de glimlach van Heleen. Die reikte inderdaad van oor tot oor en ze gebaarde dat ze ook op de Haze Pino naar beneden wilde. Daar moest natuurlijk even over nagedacht worden, want veiligheid staat uiteraard voorop.”

 

22 kilometer intens genieten
De lichten sprongen gelukkig op groen, tot tevredenheid van Heleen. Met de ervaren wielrenner Ed die Heleen achterop de Haze Pino naar beneden zou begeleiden moest het lukken. “We zetten de afdaling in met een Motard met zwaailichten voorop en een Motard met alarmlichten achter Heleen. Het was ongelooflijk indrukwekkend, een beeld dat ik nooit meer zal vergeten.”

Toine reed zelf op zijn motor naast zijn vrouw. “Snelheden van bijna 80 kilometer per uur werden bereikt. Maar de remmen van de Haze Pino waren dusdanig stevig dat we ons geen zorgen maakten. De gezichten van Heleen en Ed waren onbeschrijfelijk. De afdaling was de kers op de taart en 22 kilometer intens genieten!”

Beneden aangekomen bleek dat Gert-Jan Pijl, één van de initiatiefnemers van Tour du ALS, de hele rit naar beneden achter Heleen en haar gevolg had gereden. Ietwat gespannen. “Gert-Jan was maar even in paniek. Hij zag wel dat alles heel gecontroleerd en veilig verliep. Toch kregen we een begrijpelijk standje, hij was tenslotte verantwoordelijk voor onze veiligheid. Maar wij waren toen al beneden en dit was een onvergetelijke ervaring die niemand ons meer afnam.”

Trots op mijn Heleen  
“De motorrijder die voorop reed tijdens onze spectaculaire afdaling werd onderweg naar huis, tijdens een pauze op het terras, aangesproken door een journalist die daar op vakantie was. Zij had de Tour du ALS-sticker op zijn motor gespot. Een paar weken ervoor sprak zij, voor een interview in het AD, een ALS-patiënt. Eén keer raden wie de vrouw was die zij destijds interviewde. Mijn Heleen. Ik zeg, toeval bestaat niet.”

Het interview in het AD is hier te lezen: https://www.ad.nl/binnenland/heleen-55-kan-niet-meer-praten-mensen-vinden-me-nu-eng~ab17a291/

Steun de strijd tegen ALS
Toine zet zich ook tijdens de 10e editie van Tour du ALS in voor de strijd tegen ALS, in nagedachtenis van zijn vrouw Heleen. Als motard begeleidt hij de deelnemers naar de top van de Mont Ventoux en als het moet (en kan) ook naar beneden. Ook is er een (klein) Hurricane Team en enkele oud Hurricane teamleden zijn vrijwilliger geworden.

 

Steun de strijd met een donatie!