Interview Matthijs Daniels - "Eindeloos respect voor teams die een ALS-patiënt omhoog duwen"

14-02-2022 | 08:31

Team ALSjekanhelpen is een echt vriendenteam. Zeven fanatieke fietsvrienden uit Gorinchem en omstreken beklimmen op 9 juni de Mont Ventoux tijdens Tour du ALS. Zo leveren ze met hun hobby al een aantal jaar een bijdrage aan Stichting ALS: “Tijdens onze verblijven in Frankrijk staat gezelligheid altijd voorop, maar we hebben ook regelmatig gesprekken over het verlies van dierbaren. Heel indrukwekkend. Daardoor is iedereen binnen ons team écht betrokken geraakt bij Tour du ALS, Stichting ALS Nederland en de in Gorinchem actieve stichting ALShetjeraakt.”

Aan het woord is Matthijs Daniels (46) die dit jaar voor de derde keer meedoet aan Tour du ALS. “Zelf heb ik in mijn meest directe omgeving geen ervaring met ALS. Wel met andere progressieve spierziekten helaas. Eén van mijn teamleden heeft zijn broer aan ALS verloren en een ander zijn vader. Het initiatief om aan Tour du ALS mee te doen kwam jaren geleden van een vriend die er deze editie niet bij is; zijn inmiddels ex-schoonvader is aan ALS overleden.” De vrienden hopen met hun bijdrage ervoor te zorgen dat er fondsen beschikbaar zijn en blijven voor onderzoek naar ALS en aanverwante ziektes.

Eindeloos respect
De vrienden van ALSjekanhelpen hebben met hun twee eerdere beklimmingen van de Mont Ventoux al de nodige hoogtemeters in de benen en kunnen zich ervaringsdeskundigen van Tour du ALS noemen. Matthijs heeft de voorgaande edities als heel bijzonder en waardevol ervaren. Wat hij op voorhand nooit had verwacht, was dat hij echt geraakt werd door het enthousiasme en de dankbaarheid van de vrijwilligers die Tour du ALS mogelijk maken. Matthijs: “Als degenen die direct getroffen zijn door ALS je onderweg zó steunen besef je ineens heel erg dat je inspanningen voor en tijdens Tour du ALS voor veel mensen heel waardevol zijn. We hebben de afgelopen paar edities niet meegedaan, maar hebben ons altijd voorgenomen om er de tiende keer weer bij te zijn.”

Een bijzondere herinnering voor Matthijs was het moment dat hij samen met één van zijn vrienden op de top aankwam: “Vlak na ons kwam er een team boven dat een ALS-patiënt omhoog had geduwd. Dat was een waanzinnig moment. Emotioneel natuurlijk, maar ook heel uitgelaten. Dat vind ik ook zo mooi aan Tour du ALS: natuurlijk zijn er de emotionele momenten, maar de sfeer is vooral heel vrolijk. Het is echt een feest de hele dag! Voor de sportieve prestatie van de deelnemers die patiënten omhoogduwen heb ik overigens eindeloos respect.”

Geen tranendal
Voor mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen aan Tour du ALS heeft Matthijs nog wel een boodschap. “Als je twijfelt over deelname: schrijf je in! Mijn vooroordeel over evenementen als deze was dat het één groot tranendal zou zijn. Daar was ik echt een beetje huiverig voor. Maar dat is het niet. Het is een fantastische dag en zeer goed georganiseerd.”

Voor wat betreft de voorbereidingen en het trainen wil Matthijs nieuwe deelnemers meegeven om vooral alleen te trainen. Op je eigen tempo, zoals je ook in je eigen tempo de Mont Ventoux op moet gaan. “Je kunt in Nederland eigenlijk niet echt trainen op fietsen in de bergen. Solo een paar uur met zware wind tegen rijden is, vind ik, het enige waarmee het enigszins te vergelijken is. En als je meerdere beklimmingen doet, zorg dan dat je het zitvlees hebt en lang genoeg in het zadel kunt zitten. En op de dag zelf: neem je tijd en geniet er vooral ook van. De Mont Ventoux is prachtig!”

Bijzondere veiling
Het streven voor iedere deelnemer is om minimaal €1.500 op te halen. Een euro voor iedere ALS-patiënt in Nederland. Soms is dat best een uitdaging, maar met creatieve ideeën komt het eigenlijk altijd goed. Team ALSjekanhelpen heeft deze keer de hulp ingeroepen van wielrenner Fabio Jakobsen.

Matthijs: “Ik ken hem een beetje en hij heeft een gesigneerde groene puntentrui uit de Ronde van Spanje beschikbaar gesteld om te veilen voor het goede doel. Dat vind ik een mooi en symbolisch veilingstuk: het onvoorstelbare doorzettingsvermogen dat hij heeft getoond door terug te komen van zijn bijna fatale val twee jaar geleden staat wel symbool voor het doorzettingsvermogen dat ALS-patiënten en andere deelnemers laten zien tijdens Tour du ALS. Er is al een mooi bedrag voor het shirt geboden, maar ieder hoger bod is uiteraard meegenomen!”

Wil jij de groene trui van Fabio Jakobsen hebben én tegelijkertijd Tour du ALS steunen? Bieden kan in februari nog via: 

Ja, ik doe een bod!

Heb je je nog niet aangemeld voor Tour du ALS? Doe dat vandaag nog!

Ja, ik steun de strijd tegen ALS