Interview Bart Stevens - "Ik ga voor mijn oma een extra uitdaging aan en fiets ook náár de Mont Ventoux"

28-02-2022 | 08:00

Fietsfanaat Bart Stevens (39) uit het Brabantse Heesch heeft al heel wat bijzondere fietstochten gemaakt. Zo heeft hij de afgelopen jaren de Marmotte en de Dolomieten Marathon gereden en deed hij in 2012 mee aan Tour For Life, waarbij hij van Italië naar Valkenburg fietste. Dit jaar gaat Bart voor de strijd tegen ALS een grootste uitdaging aan en beklimt hij tijdens Tour du ALS niet alleen de Mont Ventoux, hij fietst er vanuit Nederland ook naartoe. 

“Al sinds mijn 15e ben ik een fanatieke fietser. Naast fietsen houd ik me bezig met het trainen en coachen van het Lifesaving Team van Reddingsbrigade Oss. Dat is een wedstrijdsport gebaseerd op het redden van mensen.” Bart is getrouwd met Daniëlle en samen hebben ze twee kleine kinderen. Hij maakte ALS van dichtbij mee toen hij een relatie kreeg met Daniëlle. Haar opa had toen namelijk net te horen gekregen dat hij ALS had. De eerste uitvalsverschijnselen waren al zichtbaar.

Genieten van de kleine dingen
“Langzaamaan zagen we dat hij steeds minder kon. Lopen ging minder, spreken werd moeilijker. Dat was lastig om te zien. In alle jaren dat opa ziek was heeft oma hem verzorgd, tot de laatste momenten aan toe.” Tijdens zijn ziekte nam het jonge stel opa regelmatig mee uit. Samen genoten ze dan van grote en kleine dingen. “Simpele dingen, zoals een broodje kroket eten, nog een keer op het strand, of een wielerwedstrijd van dichtbij bekijken. Hier genoot hij intens van. Tot het laatste moment stond hij er positief in, althans dat straalde hij uit naar Daniëlle en mij. Uiteindelijk is hij in 2010 overleden.”

Belofte aan oma
Een paar jaar na het overlijden van opa hoorde Bart over Tour du ALS. “Toen ik hiervan hoorde, heb ik oma beloofd om hier een keer aan deel te nemen. Ook omdat het aansloot bij een andere sportieve uitdaging waar ik op dat moment mee bezig was. Ik zat namelijk volop in de voorbereidingen voor Tour For Life, waarbij je in 8 dagen van Italië naar Nederland fietst.”

Tour For Life rijdt Bart uit en in de jaren daarna was er telkens een goede reden waardoor hij deelname aan Tour du ALS een jaartje voor zich uit schoof. Deze jubileumeditie is echter het moment voor hem om zijn belofte aan oma in te lossen. Maar Tour du ALS alleen is niet genoeg voor Bart, hij maakt de uitdaging nog net even wat groter: “Een andere uitdaging die ik nog heel graag wil doen is het maken van een solo-fietstocht. Dus ik dacht: waarom ga ik deze twee uitdagingen niet combineren? Ik fiets naar Zuid-Frankrijk en na een paar dagen rust fiets ik mee met Tour du ALS!”

         

Monstertocht
Op dinsdag 31 mei vertrekt hij om in zeven dagen de 1.200 kilometer van Heesch naar de Mont Ventoux te fietsen. Eenmaal daar aangekomen zal hij op 9 juni maar liefst drie keer de Mont Ventoux gaan beklimmen. “Ik heb heel veel zin om te vertrekken, maar het is ook wel spannend. De voorbereiding voor deze uitdaging is vorig jaar al begonnen, door een goede fietsbasis op te bouwen. Dat is de basis voor mijn huidige trainingen en om de meerdaagse tocht tot een goed einde te brengen.”

Momenteel zijn duurtrainingen, lange tochten en conditie opbouwen aan de orde van de dag. De hele winter brengt Bart vele uren op de fiets door om de basis in stand te houden. “Weer of geen weer, altijd fiets-weer!” zegt hij lachend. Iedere week breidt hij zijn trainingen uit, zowel in afgelegde afstand als in aantal trainingen per week. Vanaf half mei doet hij het dan twee weken iets rustiger aan, zodat hij uitgerust aan zijn monstertocht kan beginnen. 

Voeding voor lichaam en geest
“Goed herstellen en goed luisteren naar je lichaam blijft heel belangrijk. Laat je lichaam wennen aan de inspanningen, maar zorg ook voor goede rust. Daarnaast is goed en gezond eten enorm belangrijk.” Dit was ook zijn basis voor Tour For Life en deze heeft Bart zonder al te veel pijntjes uit kunnen fietsen. Maar een groot deel zit ook tussen je oren, zegt de ervaren fietser.

“Als je een doel hebt en je wilt er echt voor gaan, dan is het mogelijk. Iedereen krijgt in zijn voorbereidingen tegenslagen te verwerken, maar kijk vooruit. Kijk naar het doel wat je wilt halen.” Als hij mensen vertelt wat voor doel hij zichzelf heeft gesteld, verklaren ze hem vaak voor gek. Maar mensen zijn wel enorm positief en steunen hem, omdat ze weten dat als hij ergens voor gaat, hij er ook voor de volle 100% in duikt. “Iedereen steunt me waar ze kunnen. Zo helpen ze bij acties om geld op te halen, dragen ze financieel hun steentje bij of moedigen ze me aan tijdens de voorbereiding en natuurlijk tijdens Tour du ALS zelf.”

Iedereen mag trots zijn 
We vragen Bart wat hij toekomstige deelnemers aan Tour du ALS (of een andere bijzondere sportieve uitdaging) mee wil geven. “Als je een doel wilt halen en je gaat ervoor, dan is je doel ook haalbaar. Iedereen mag trots zijn als ze hun doel gehaald hebben. Maar zelfs als het onverhoopt niet lukt, als je er alles aan gedaan hebt kun je altijd met opgeheven hoofd terugkijken op de challenge die je met jezelf bent aangegaan. Iedereen kan en mag enorm trots zijn op zijn of haar prestatie!”

Steun Bart met een donatie!