“Ik heb de belofte gedaan en kom hoe dan ook bovenop de berg."

29-09-2022 | 12:33

Annemiek Bos doet dit jaar voor de eerste keer mee aan Tour du ALS. “Al enkele jaren ben ik bekend met Tour du ALS, omdat een ex-collega de EHBO hierbij verzorgt. De Mont Ventoux vind ik een ontzettend mooie berg, misschien wel de mooiste van Frankrijk. Ik heb zelfs een aantal maal gedacht dat ik de Tour wel eens zou willen fietsen. Maar ja, geen echte aanleiding, dus heb ik me nooit ingeschreven.”

Verdrietige aanleiding

Maar afgelopen november bleek dat tante Siny, de tante van Annemiek, ernstig ziek was. Lang was onduidelijk wat er precies aan de hand was. Uiteindelijk kreeg haar tante de definitieve diagnose ALS. Siny was toen al zo ziek dat ze alleen nog maar naar een hospice kon. Toen Annemiek haar tante opzocht in het hospice besloot ze om Tour du ALS te gaan fietsen met haar tante als motivatie. “Ik heb haar op dat moment de belofte gedaan dat ik mee zou gaan doen. Bij de opening van de inschrijving heb ik me direct ingeschreven, zodat ik haar dat nog kon laten weten. Helaas is ze overleden, vlak voor ik het haar heb kunnen vertellen. Ik had het gelukkig wel al via social media gedeeld en mijn nicht heeft deze berichten aan tante Siny laten zien. Gelukkig heeft ze dus geweten dat ik het echt zou gaan doen.”

 

Aandenken

“Ik heb nu van dichtbij meegemaakt hoe naar het verloop van de ziekte is. Bij mijn tante is het heel snel gegaan, maar ook bij een minder progressieve vorm is er geen uitzicht op stilstand of herstel. Het is hard nodig dat er nog meer onderzoek komt, om een medicijn tegen ALS te vinden, of in elk geval om te zorgen dat de ziekte tot stilstand komt. Hiervoor is veel geld en aandacht nodig.” Dat is dan ook de belangrijkste reden voor Annemiek om in juni 2023 de Mont Ventoux te bedwingen. “Ik heb de belofte gedaan en kom hoe dan ook bovenop de berg. Ik heb me voorgenomen een aandenken aan mijn tante mee te nemen en dit achter te laten op de top van de Mont Ventoux.”

Van solo naar team

In eerste instantie was het de bedoeling om alleen de berg op te fietsen, of eventueel met haar man Ronald. Tijdens een gesprek over haar voornemen om de Mont Ventoux op te fietsen om zo geld op te halen voor de Stichting ALS geven de aanwezigen aan dat ze me via donatie zouden steunen. Maar daarnaast was daar Philip, die een bijzondere belofte deed: “Philip zei op dat moment dat hij naast mij de berg op zou fietsen. Ik kan niet eens onder woorden brengen, wat dit voor mij betekende…

We zijn toen een team gestart met z’n vieren. Ronald en ik, en Philip met zijn vrouw Ethel. Ook zij hebben van dichtbij meegemaakt wat deziekte doet. Een neef van Ethel is veel te jong aan ALS overleden. Op dit moment hebben we nog niet samen getraind, maar dat gaan we zeker nog doen.”

Trainen met een versleten knie

En dat trainen, dat doet Annemiek met een versleten knie. “Ik heb er aan het begin van het jaar veel last van gehad. Nu heb ik hier fysiotherapie voor en ben ik juist extra gemotiveerd om sterkere spieren te krijgen. Mijn zere knie is niks vergeleken bij het lijden van ALS-patienten.” Annemiek is dus rustig begonnen met trainen. Trots vertelt ze: “Afgelopen zomer hebben mijn man en ik veel hoogtemeters gefietst, 4.700 meter. Dit was pittig, maar het ging erg goed. We hebben bergen gefietst die we nog nooit gefietst hadden!” Annemiek kijkt daarnaast ook erg uit naar de gezelligheid van deze bijzondere, sportieve uitdaging: “Als ik verwachtingen heb voor Tour du ALS dan is het wel dat ondanks het verdriet dat er zal zijn het ook één groot feest zal zijn!”

 

Kaartjes

Annemiek en haar team “Samen met Annemiek voor Siny de berg op” hebben al flink wat donaties opgehaald. “De eerste weken ging het ophalen van donatiegeld erg goed. Dit kwam ook vanwege de situatie van mijn tante, veel geld is door mijn familie gedoneerd. Op dit moment komen de donaties iets minder snel binnen, vooral nadat we weer een bericht op social media hebben gezet.” Annemiek vertelt veel over wat ze gaat doen aan mensen. Om die gesprekken makkelijker te maken, hebben ze als team kaartjes laten maken, waarop kort het verhaal staat samen met een QR-code. “Als we een gesprek hebben met iemand over wat we gaan doen, kunnen we dit kaartje geven. Normaal gesproken vind ik het nogal vervelend om steeds te vertellen over wat ik ga doen, maar nu heb ik daar helemaal geen moeite mee. Ik doe het immers niet zozeer voor mezelf, maar voor iedereen die met ALS te maken heeft en heeft gehad. Maar hoewel ik vooral voor anderen meedoe aan Tour du ALS weet ik zeker dat ik enorm trots zal zijn als ik bovenop de berg sta!”

 

Wil je de actie van Team "Samen met Annemiek voor Siny de berg op" steunen?

Ja, ik doneer!