Interview Ellen en Peter Beckers-de Graaf

08-11-2022 | 13:25

Ellen en Peter Beckers zijn echte Tour du ALS fanaten. Ellen doet voor de derde keer mee en voor Peter is de komende editie zelfs een jubileum; het is zijn 10e keer! Hierdoor zijn ze bekende gezichten geworden in de Tour du ALS-familie. Daarnaast doen ze nog allerlei ander werk voor de Stichting ALS Nederland. Ze geven lezingen, nemen cheques in ontvangst en halen op allerlei manieren geld op. Reden genoeg om deze kanjers het hemd van het lijf te vragen!

 

Fases

Ellen en Peter werden in augustus 2009 voor het eerst geconfronteerd met ALS. Ellens vader Kees kreeg de diagnose ALS. In het begin was het voor Peter, Ellen en de familie heel onduidelijk wat ze precies te wachten stond. Ellens vader wilde ook niet weten wat de fases waren waar hij doorheen zou gaan: hij wist dat hij eraan zou overlijden en meer wilde hij er niet over weten. In die tijd was er nog niet zo veel bekend over wat er wel en niet mogelijk was voor ALS-patiënten en moesten Peter en Ellen heel veel zelf regelen en uitzoeken. “Je liep vaak achter de feiten aan omdat het hulpmiddel soms pas kwam op het moment dat het eigenlijk al niet meer nodig was. Maar dat regelen en uitzoeken was gek genoeg ook wel heel fijn om te doen.” Helaas verliep het ziekteproces bij de vader van Ellen erg snel: in oktober 2010, iets meer dan een jaar na de diagnose, is hij overleden.

 

Hulptroepen

Intussen gelukkig meer bekend over de ziekte en er is hulp op allerlei gebieden voor mensen die met ALS (en PLS en PSMA) geconfronteerd worden. Peter en Ellen drukken mensen dan ook op het hart om van die hulp gebruik te maken. “Schakel vooral veel hulp in, zorg dat dingen in gang gezet worden. Zaken die nu misschien nog niet nodig zijn, maar die gewoon klaar moeten staan zodra het wél nodig is. En probeer ook zoveel mogelijk zorg uit te besteden. Want anders wordt het veel te zwaar, je moet liefhebbende partner, ouder of kind kunnen blijven en niet per sé verzorger moeten zijn. Zo kun je nog mooie herinneringen maken samen!”

Campagne

Hoe is het zo gekomen dat jullie je zo enorm zijn gaan inzetten voor ALS? Peter: “Toen Ellens papa ALS had, hebben wij ons heel vaak enorm machteloos en gefrustreerd gevoeld. Vlak na het overlijden van de vader van Ellen startte Stichting ALS met de heftige campagne: “Als je dit leest ben ik al overleden”. We kwamen in contact met Ineke Zaal en gingen vanaf toen ook zelf voor ALS op pad. Zo gaf Ellen veel lezingen en namen we cheques in ontvangst, organiseerden sponsoravonden en fietstochten en collecteerden we in voetbalstadions. We gaven ALS in Zuid-Limburg een gezicht en dat voelde goed.”

 

Tour du ALS

Vanaf de 2e editie van Tour du ALS is Team Limburg ieder jaar aanwezig geweest. Peter heeft al die keren gefietst, Ellen ging mee als soigneur maar ook bij haar kriebelde het om zelf ook die berg te bedwingen. In 2019 en 2022 heeft zij de wandelschoenen aangetrokken om wandelend de Mont Ventoux te beklimmen. Peter vertelt vol trots over Team Limburg: “Oprichter van Tour du ALS Gert-Jan Pijl kwam in 2013 naar Zuid-Limburg om kennis te maken met ons team. Toen werd er een zaadje geplant voor een mooie en bijzondere vriendschap die nu al 10 jaar duurt. In de afgelopen jaren heeft ons team diverse wisselingen meegemaakt, maar de harde kern bestaat nog altijd uit Sef & Jose en Peter & Ellen.”

Familiegevoel

Ook Tour du ALS zelf is veranderd. Het deelnemersveld is gegroeid, er sloten BN’ers aan en de start en finish hebben meerdere locaties gekend. Peter: “Onze eerste deelname was nog vanuit Mazan. Ik zie ons nog zitten tussen een paar busjes die ons moesten beschermen tegen de Mistral. Maar we voelden ons meteen thuis in de warme Tour-familie. Er waren maar weinig woorden nodig, we zaten immers allemaal in hetzelfde schuitje en maakten veelal dezelfde dingen mee”. In al die jaren voelen zij altijd: de ALS-patiënt wordt nooit uit het oog verloren en het warme familiegevoel. “Nadat Tour du ALS in de Stichting ALS overging merkte je wel dat grotere dingen mogelijk werden, en dit zag je terug in de opbrengst.”

 

Samen naar de top

Ellen heeft een hondenschool dus staat en loopt al heel veel buiten, en daarnaast loopt ze natuurlijk ook nog met haar eigen honden. Vanaf februari zullen de echte trainingswandelingen gaan starten waarbij de afstand en het klimmen bewust geoefend zullen worden. Ellen: “We hebben geluk dat klimmen hier in de heuvels van Zuid-Limburg makkelijk te trainen is. Eventueel kunnen we ook nog uitwijken naar de Ardennen. Overigens gaan we dit jaar voor het eerst samen proberen om de top te bereiken, want Peter zal na 9 deelnames op de fiets ook de wandelschoenen aandoen.”

Klimclinics

Hoewel Peter dit jaar dus zelf wandelend naar de top gaat, blijft hij gelukkig nog wel de klimclinics geven. Deze speciale trainingsclinics kunnen deelnemers volgen om zo goed voorbereid aan de start te verschijnen. Tijdens deze clinics zal er rustig worden gestart met niet te grote afstanden en weinig hoogtemeters. Maar gaande de klimclinics wordt de afstand langer en zullen de hoogtemeters toenemen. Peter: “Ik probeer vooral veel klimmetjes te doen met stijgingspercentages die overeenkomen met de percentages tijdens de beklimming van de Ventoux. Voor de langere beklimmingen wijken we uit naar België. We fietsen als groep met als motto: “samen uit samen thuis”. Los van de aandacht voor het klimmen zal er ook veel aandacht voor het dalen zijn: iedereen moet tenslotte die berg ook nog naar beneden.”

Alle informatie over de klimclinics lees je hier: Klimclinics 

 

 

Tips & tricks

Tips en tricks over voeding, kleding, technische staat van de fiets etc. worden ook gegeven tijdens de clinics. Peter wil alvast een tipje van de sluier oplichten en wat klimtips geven. Zijn top 5:

  • Vooral veel plezier beleven aan het klimmen. Kijk om je heen en geniet!
  • Investeer in oefeningen met een klein verzet. De “grote” molen blijft thuis.
  • Maak veel omwentelingen tijdens het klimmen.
  • Klim met de gedachte: dit tempo ga ik nog uren kunnen volhouden.
  • Investeer in “een paar kilootjes minder”.
  • Meer informatie over de klimclinics is binnenkort te vinden op de website van Tour du ALS.

 

Opgesloten

Tot slot wil het stel graag nog een boodschap meegeven aan mensen die ALS niet kennen. “ALS is een meedogenloze ziekte, die iedereen kan treffen. Een ziekte waarbij je op dit moment 0% overlevingskans hebt, en waarbij je niet weet hoe snel het gaat en wanneer bepaalde dingen niet meer gaan. Een afschuwelijke weg waarbij je langzaam opgesloten raakt in je eigen lichaam. Daarom is alle steun zo hard nodig.” Help Ellen en Peter met hun missie om ALS de wereld uit te trappen.

Doneer via hun actiepagina of kom zelf in actie en beklim komend jaar ook de Mont Ventoux!

 

Ik schrijf me in