Tour du ALS start samenwerking met KNWU Fondo

07-02-2023 | 09:55

Op donderdag 8 juni 2023 staan er honderden fietsers, hardlopers en wandelaars aan de start van de elfde editie van Tour du ALS van Stichting ALS Nederland. Het doel? Het uit de wereld trappen van de dodelijke zenuw/spierziekte ALS. Nieuw dit jaar: de KNWU Fondo trainingsprogramma’s voor alle deelnemers die de Mont Ventoux al fietsend beklimmen. Om de samenwerking te vieren verloten we maar liefst twee jaarabonnementen van de trainingsapp Fondo Pro onder alle deelnemers van Tour du ALS.

De Mont Ventoux is de plaats waar het ook in 2023 allemaal moet gaan gebeuren. Het beklimmen van de Kale Berg om zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS is voor velen een onvergetelijk moment, maar tegelijkertijd ook een bijzonder grote uitdaging.

“Het is fijn dat we de fietsende deelnemers van Tour du ALS de bekroonde trainingsapp Fondo in samenwerking met de KNWU kunnen aanbieden. De Mont Ventoux beklimmen doe je immers niet zomaar. We willen onze deelnemers daarom optimaal begeleiden. Dankzij de vier zorgvuldig samengestelde trainingsprogramma’s ontbreekt het onze deelnemers in de voorbereiding aan niets. Of je nu op een racefiets omhoog wilt, of op een hase pino: dankzij Fondo weten de deelnemers zeker dat ze goed voorbereid van start gaan,” aldus Gorrit-Jan Blonk, directeur Stichting ALS Nederland.

Omdat de oorzaak van de dodelijke zenuw/spierziekte ALS niet bekend is en er ook geen medicijnen bestaan die de ziekte tegengaan, is de schokkende levensverwachting na de eerste symptomen drie tot vijf jaar. Financiële hulp is daarom van levensbelang. Het leidt immers tot een versnelling van het wetenschappelijke onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS. Begin februari staat de tussenstand van Tour du ALS op ruim 300 duizend euro.

Ik wil bijdragen aan een oplossing!

De Fondo trainingsschema’s zijn geschreven door een KNWU talentcoach. Dit betekent dat kennis uit de topsport nu ook beschikbaar komt voor de recreant.

“Door met Fondo te trainen is iedere uitdaging haalbaar, voor iedereen. Dat bewijs hebben tienduizenden Fondo-gebruikers inmiddels geleverd. Het doet ons goed dat we met Fondo ook voor (potentiële) deelnemers aan de Tour du ALS relevant zijn. De trainingsprogramma’s gaan iedereen helpen om straks die Mont Ventoux één, twee of drie keer te beklimmen. En dat we indirect bijdragen aan een fantastisch goed doel, is natuurlijk erg mooi meegenomen,” vertelt Martin Faes, product owner Fondo.

De vier trainingsprogramma’s in Fondo bouwen voort op de conditionele basis van de deelnemers. In tien weken wordt er specifiek toegewerkt naar Tour du ALS, met trainingen die zich voornamelijk focussen op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de klimkwaliteiten.

Lees hier meer over de Fondo trainingsprogramma's

Winactie: maak kans op een jaarabonnement Fondo Pro

De spanning bij de start van Tour du ALS, de uitputting tijdens de klim, de daadkracht bij de laatste meters en de ontlading op de top van de Mont Ventoux deel je natuurlijk het liefst met vrienden, familie en collega’s. Meld je aan met een team van minimaal drie personen of breid jouw team in februari met minimaal twee leden uit, volg Fondo op Facebook of Instagram en maak kans op een jaarabonnement van de trainingsapp Fondo Pro, aangeboden door onze partner KNWU.

We verloten onder deelnemers van Tour du ALS twee jaarabonnementen van Fondo Pro, de winnaars worden begin maart bekend gemaakt. Ook voor alle deelnemers die de Mont Ventoux al wandelend of hardlopend beklimmen presenteren we binnenkort op maat trainingsschema's. 

We wensen alle deelnemers veel succes en plezier in hun voorbereiding op Tour du ALS!