Interview Peter Beumers: “Omdat ik gezien heb wat de impact van deze nare ziekte is, wil ik mij blijven inzetten zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar een behandeling of medicijn.”

25-02-2023 | 04:47

Peter Beumers is 44 jaar en doet op 8 juni voor de tweede keer mee met Tour du ALS. Reed hij vorig jaar nog in een team met twee personen, dit jaar bestaat Team du Bert uit maar liefst 8 personen. En niet alleen het team, ook de uitdaging is wat groter geworden: “We gaan met z’n allen voor de Malloot om zo de uitdaging groter te maken maar vooral om te proberen nog meer geld in te zamelen. Op mezelf na zijn het allen beginnende renners dus dat wordt een hele kluif… Maar des te leuker!”  

 

Herinneren 
Peter woont met zijn vrouw en dochters in Siebengewald. Zijn hobby’s zijn voetbal, wielersport en muziek luisteren, het liefste van The Foo Fighters of Kings of Leon. Hij is werkzaam in een constructiebedrijf als productieleider. Peter doet mee met Tour du ALS omdat hij de ziekte van dichtbij heeft meegemaakt. “Ik heb vorig jaar voor de eerste keer met Tour du ALS meegedaan omdat Bert, de vader van mijn goede vriend Wesley de ziekte ALS had. Inmiddels is Bert overleden, maar omdat ik gezien heb wat de impact van deze nare ziekte is wil ik mij blijven inzetten voor Stichting ALS Nederland zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar een behandeling of medicijn. ALS is zo’n slopende ziekte, en er is nog veel te weinig over bekend. Daarnaast vind ik het belangrijk om zo Bert te blijven herinneren.

 

Impact
De diagnose ALS en vervolgens het ziekteproces van dichtbij meemaken heeft grote impact gehad op Peter. Maar het is niks vergeleken met hoe het voor de familie van Bert moet zijn geweest. “Je ziet een zelfstandig persoon die midden in het leven staat, binnen no time veranderen in een oude man die totaal afhankelijk is van familie, vrienden en zorginstanties. Daarom wil ik mensen graag meegeven dat je moet genieten van elke dag. En dat als mensen in deze situatie terecht komen, ze alle hulp kunnen gebruiken.” 

Vrij gevoel 
Mensen helpen is ook echt iets wat Peter typeert. Een geduldige, eerlijke en behulpzame vriend bij wie eerlijkheid hoog in het vaandel staat. Als we hem vragen waar hij zelf van kan genieten en dankbaar voor is, hoeft hij niet lang na te denken. “Ik word gelukkig van de kleine dingen in het leven. Het feit dat ik iedere ochtend in goede gezondheid wakker wordt. Het zien opgroeien van mijn kinderen, het zondagochtendontbijt met mijn vrouw en kinderen. Als vrijwilliger in een vereniging helpen. Het vrije gevoel als ik alleen of met fietsmaten op de racefiets rondtoer. Het helpen van vrienden en familie.”  

 

Kleine dingen 
Zijn familie en vrienden zijn voor Peter het belangrijkste in zijn leven. Zo start een perfecte dag voor hem als hij rustig met zijn vrouw en dochters kan ontwaken en samen ontbijten. “Daarna lekker samen met mijn fietsmaten een mooi rondje fietsen, en als afsluiting een lekker pilsje pakken. In de avond lekker met mijn gezin uiteten. Dit is echt mijn ideale dag waar ik veel energie van krijg. Het zijn de kleine dingen die het doen.” 

 

Voorbereiding 
Zijn omgeving steunt Peter in zijn strijd en is dan ook enorm enthousiast over zijn deelname aan Tour du ALS. “We krijgen veel complimenten wat natuurlijk enorm stimuleert. Verder hopen dat we net als vorig jaar ook geholpen worden met vervoer en het verblijf ter plekke. Maar dat zal ook dit jaar zeker goed komen.” Team du Bert begint eind februari met hun training, waarbij ze tweemaal in de week een rondje gaan fietsen. “We doen één rondje doordeweeks en eentje in het weekend. Van daaruit zal de intensiteit toenemen. Duur en interval gecombineerd. We zitten redelijk kort bij Groesbeek en een goed uur rijden van Zuid-Limburg, dus daar zullen we ook regelmatig te vinden zijn om toch wat hoogtemeters te pakken.” 

 

Verraderlijke berg 
We vragen Peter of hij nog tips heeft voor toekomstige deelnemers aan Tour du ALS. Peter: “Train goed, maar ook gecontroleerd. Let goed op je voeding onderweg, drink en eet genoeg. En neem zeker een windjack en handschoenen mee, de Mont Ventoux is een verraderlijke berg. Ga niet met hoge velgen de berg op ziet er mooi uit maar als je bij afdalen de bocht om komt, waai je van de berg af. Verder geniet vooral van de omgeving, mensen en het leven!”