Interview ROC Midden Nederland: “ALS is een vreselijke ziekte en wij hopen met de inzet van onze studenten een bijdrage te kunnen leveren aan het ophalen van geld voor onderzoek naar ALS.”

01-02-2024 | 13:29

“We dragen Stichting ALS Nederland een warm hart toe en vinden het belangrijk dat onze studenten maatschappelijk bewust worden.” Suzanne Staal is directeur van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland. In 2023 nam ze samen met collega’s deel aan Tour du ALS, maar dat is niet de enige manier waarop de onderwijsinstelling bijdraagt aan de strijd tegen ALS. Ook dit jaar reizen er weer veel studenten en medewerkers af naar Frankrijk om te helpen én om de Mont Ventoux te bedwingen.

ROC Midden Nederland
ROC Midden Nederland is een onderwijsinstelling die middelbaar beroepsonderwijs verzorgt op 23 locaties in de provincie Utrecht. Ze bieden regulier onderwijs voor jongeren van 16 t/m 27 jaar, maar ook onderwijs voor volwassenen via mbo voor professionals. Suzanne: “Wij geloven in kleinschalig, branchegericht onderwijs via onze vakgerichte colleges die te vinden zijn in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. We zijn een inclusieve onderwijsinstelling waar maatschappelijke waarden centraal staan.”

Maatschappelijk bewust worden
Al jaren heeft ROC Midden Nederland een samenwerking met Stichting ALS Nederland. “We dragen de stichting een warm hart toe en vinden het belangrijk dat onze studenten maatschappelijk bewust worden. ALS is een vreselijke ziekte en wij hopen met de inzet van onze studenten een bijdrage te kunnen leveren aan het ophalen van geld voor onderzoek naar ALS, maar we hopen ook meer aandacht te kunnen vragen voor de ziekte.”

Studenten zetten zich in tijdens Tour du ALS
Ook dit jaar is er weer een studententeam van ROC Midden Nederland aanwezig tijdens Tour du ALS. Zij verzorgen als vrijwilligers de volledige horecavoorzieningen voor de vrijwilligers en bezoekers, de verslaglegging op foto en video en de sportmassages. Ook organiseren de studenten Event Manager de vrijwilligersdag tijdens Tour du ALS en ondersteunen studenten op licht en geluid en op beveiliging. “Door mee te werken aan dit evenement, kunnen we onze studenten een zeer waardevolle en levensechte leerervaring bieden. Ze doen in het buitenland praktijkervaring op, in het vakgebied waarvoor ze worden opgeleid. Ze leren over wereldburgerschap en hun rol in de maatschappij. Daarnaast leren ze op passende wijze omgaan met mensen met een ernstige ziekte.”Medewerkers naar de top
Niet alleen de studenten zetten zich in; ook de medewerkers dragen hun steentje bij. Als bedrijventeam gaan zij de uitdaging aan: ze leveren een sportieve prestatie door het bedwingen van de Mont Ventoux en zamelen geld in voor de strijd tegen ALS. Afgelopen jaar deed Suzanne zelf ook mee. “Ik ging als deelnemer lopend de berg op, maar daarnaast heb ik met heel veel belangstelling gesproken met studenten en collega’s van ROC Midden Nederland die hebben geholpen bij het evenement. Luisteren naar hun ervaringen was zeer verrijkend. En als deelnemer heb ik tijdens mijn wandeltocht veel waardevolle gesprekken mogen voeren met familie en vrienden van ALS-patiënten. Het evenement heb ik ervaren als hartverwarmend, inspirerend, leerzaam, emotioneel en als een ware beleving.”Voorbereidingen zijn gestart
Voor komende editie zijn de voorbereidingen al in volle gang. De studenten hebben een uitgebreid selectieproces doorlopen en worden via bijeenkomsten en workshops klaargestoomd voor hun bijdrage aan het evenement. En ook aan de andere vormen van bijdragen wordt gewerkt: “We gaan diverse inzamelingsacties organiseren om het sponsorbedrag binnen te halen en het medewerkersteam wordt geworven, zodat zij op tijd kunnen starten met het trainen voor hun sportieve prestatie.”

Wil jij de strijd van de studenten en medewerkers van ROC Midden Nederland steunen? Doneer op de actiepagina van team ‘ROC Midden Nederland’. Of steun de strijd tegen ALS door je ook aan te melden voor Tour du ALS, als individu of als (bedrijven)team.