Interview Frank Bos: “Ik wil de wind door mijn haren voelen”

28-03-2024 | 13:12

De voordeur wordt geopend, waarna we warm welkom worden geheten door een stralende man. We zijn afgereisd naar de Utrechtse gemeente Bunnik voor filmopnames met Frank Bos, teamcaptain van het grootste team dat deelneemt aan Tour du ALS. In totaal telt het team ‘Frank’s PEDALS’ maar liefst 142 fietsers, hardlopers en wandelaars, en er komen nog wekelijks deelnemers bij. De betrokkenheid en steun van zoveel vrienden, familie en buren ontroert Frank. Hij staat niet alleen in de strijd tegen ALS.

Afgelopen jaar sloeg het noodlot toe in het gezin Bos. Frank (42) kreeg na jaren van vage klachten de diagnose ALS. Als medisch wetenschapper wist hij meteen wat dit betekende, deze ziekte is zijn doodvonnis. Frank realiseert zich dat tijd schaars is en er stevige prioriteiten gesteld moeten worden: hij zegt zijn baan op om maximaal te kunnen genieten van zijn jonge gezin.

Getrouwd met jeugdliefde
Frank en zijn jeugdliefde Yvonne zijn al vele jaren gelukkig getrouwd. Ze leerden elkaar kennen op de Universiteit van Utrecht en hebben elkaar daarna nooit meer losgelaten. Na hun studie en promoveren besloten ze naar San Francisco te verhuizen, niet alleen voor werk, maar ook om het avontuur op te zoeken. Hun oudste zoon Jasper, inmiddels 10 jaar oud, is daar geboren. Na terugkomst in Nederland werd het gezin uitgebreid met nog een zoon, Thomas, van inmiddels 6.

Warme herinneringen
We besluiten voor de filmopnames naar buiten te gaan. De familie Bos woont op loopafstand van een prachtig natuurgebied, met uitgestrekte groene velden, dikke eiken en oude forten. Frank koestert warme herinneringen aan deze plek, waar ze met het gezin vele uren hebben doorgebracht, al wandelend, kletsend, lachend en stoeiend. Bij het water bouwen we onze set, en begint Frank te vertellen over zijn leven, dat afgelopen jaar een dramatische wending kreeg.Veroordeeld tot rolstoel
Eén van Frank’s grootste passies is sport. Hij heeft in zijn leven vele sporten beoefend, over elke sport vertelt Frank bijna even gepassioneerd. Het is niet alleen een belangrijke uitlaatklep naast zijn drukke baan en gezinsleven, maar ook een manier om vrienden te zien en even bij te kletsen. Het typeert Frank als persoon, hij is een ontzettend sociaal, positief en liefdevol mens.

Maar sporten gaat helaas niet meer, de progressieve ziekte ALS heeft Frank al vrij vlot na de diagnose veroordeeld tot een rolstoel. Lopen kan hij niet meer, staan een beetje. Gelukkig doen zijn handen en stem het nog goed. Hij hoopt dat hij tijdens Tour du ALS nog in staat is om de pedalen van zijn fiets in beweging te krijgen. Zo niet, dan leunt hij op de steun van zijn geweldige team, dat alles op alles zal zetten om samen met Frank de finish te halen.

ALS de wereld uittrappen
Op donderdag 13 juni beklimt Frank samen met zijn teamgenoten en vele honderden anderen de Mont Ventoux met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS. De Kale Berg heeft hij eerder op zijn racefiets beklommen, deze keer gaat hij omhoog in een Hase Pino, een speciale tandemfiets voor ALS-patiënten. Zijn broer zal achter Frank plaatsnemen op de tandem en hem met steun van Yvonne en de rest van zijn team richting de finish brengen.

Aan Frank zijn ogen te zien hoopt hij vooral snelheid te maken, hij wil de wind door zijn haren voelen en de opwinding van de fysieke prestatie. Het leven zal hij leven, vol passie en overgave. Opgeven doet Frank niet.

Steun de strijd van Frank met een donatie! Of beklim zelf al wandelend, fietsend of rennend de Mont Ventoux, want alleen samen trappen we ALS de wereld uit!Note redactie: op het moment van schrijven had Frank nog een stevige handdruk, opende hij de deur zelfstandig en kon hij nog vlot appjes typen - helaas wordt de spierkracht en met name de fijne motoriek in zijn handen ook snel minder.