Interview Maurice Korpelshoek: “De impact op ons leven is onbeschrijfelijk.”

24-05-2024 | 15:24

Als Maurice Korpelshoek (61) in maart 2023 de diagnose ALS krijgt is de klap groot. “Van het ene op het andere moment verandert alles. De impact op ons leven is onbeschrijfelijk.” Op donderdag 13 juni 2024 beklimt hij samen met zijn dochter de Mont Ventoux op de speciale Hase Pino-fiets tijdens Tour du ALS. Met team ‘Adieu ALS’ halen ze zoveel mogelijk geld op voor de strijd tegen ALS.

Veel van de wereld gezien
Maurice heeft al veel van de wereld mogen zien. Zo heeft hij in zijn jonge jaren in Zuid-Afrika, Amerika en China gewoond en gewerkt. Door zijn werk heeft hij ook veel kunnen reizen naar andere landen. In China leert hij zijn vrouw kennen, met wie hij dochter Lindi krijgt. Maurice woont nu in Gouda, maar als er een dag zou zijn waarop alles mogelijk zou zijn, weet hij het wel: “Dan zou ik wakker worden in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Ik zou door het park rijden, bij de waterplas gaan staan en wachten tot er een kudde olifanten voorbijkomt, of een groep leeuwen, met op de achtergrond geluiden van vogels die in Europa niet voorkomen. Afrika is heel speciaal en onvergetelijk.”

Van krampen naar de ALS-diagnose
In zijn vrije tijd sport Maurice graag. “Ik deed samen met mijn dochter aan boksen en taekwondo. En we gingen met regelmaat hardlopen en fietsen.” Eind december 2022 merkt Maurice dat hij krampen krijgt tijdens het hardlopen. Niet lang daarna merkt hij dat hij af en toe bijna struikelde, wat later het begin van een klapvoet blijkt te zijn. In maart 2023 krijgt Maurice na allerlei onderzoeken de diagnose ALS. “Ik wist dat er iets met mijn benen aan de hand was, maar ik was niet voorbereid op de diagnose ALS. We hadden een redelijk zorgeloos leven en van het ene op het andere moment verandert alles. De impact op ons leven is onbeschrijfelijk.”

Hectische periode
De tijd na de diagnose omschrijft Maurice als hectisch. “Het is belangrijk om mooie herinneringen te maken in de tijd die nog resteert, maar je moet je ook voorbereiden op de tijd dat je zelf niet meer kan lopen en verzorgd moet worden.” Maurice houdt vanaf het moment van zijn diagnose een dagboek bij. “Ik heb het nog steeds moeilijk als ik mijn gedachten van de eerste paar maanden teruglees. De hoeveelheid onzekerheid en verdriet is niet te bevatten. Er is geen oplossing en in de toekomst rust er een zware taak op mijn lieve vrouw en dochter om mij te ondersteunen.” Om niet alleen met de ziekte bezig te zijn, probeert Maurice afleiding te zoeken door tijd door te brengen met familie en vrienden en tijd te besteden zijn hobby’s.

Achteruitgang
Inmiddels is Maurice een jaar verder en merkt hij dat er achteruitgang is. “Door de klapvoet heb ik de meeste sporten vrij snel op moeten geven. In het begin ben ik veel gaan wandelen om toch in beweging te blijven, maar nu loop ik minder stabiel en is mijn linkerbeen snel vermoeid. Ik werk en reis nog steeds, maar veel minder dan voorheen.” Maurice probeert om nog zoveel mogelijk mooie momenten te verzamelen. Er staan al wat vakanties en weekendjes weg gepland.

Naar Frankrijk voor Tour du ALS
Een van de vakanties die op de planning staat is een week naar Frankrijk. En met een bijzondere reden, want Maurice doet mee aan Tour du ALS. Samen met zijn dochter beklimt hij op de Hase Pino de Mont Ventoux, gesteund door nog zes andere teamleden van team ‘Adieu ALS’. Ook gaat er een video professional mee om mooie foto’s en video’s te maken. Maurice: “Het lijkt me heel mooi om hier onderdeel van te zijn. We hebben ervaren fietsers in ons team, dus ik weet zeker dat we boven komen. Het wordt een mooie en gezellige week.” Na het bezoeken van de Fietspasdag is de Hase Pino bij hen thuis komen te staan en daar wordt al druk op geoefend.Geld voor onderzoek
Het doel van Tour du ALS is om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte ALS. Ook team ‘Adieu ALS’ is hier druk mee bezig. “Mijn dochter is begonnen met kaarsen te beschilderen en verkopen. Ze had wel verwacht dat er animo voor zou zijn, maar heeft dit zwaar onderschat. Ze is in haar vrije tijd nu hoofdzakelijk bezig met kaarsen beschilderen. De laatste slag die ik wil maken is nog een post op LinkedIn, wat vaak ook veel reacties en donaties oplevert.”

Nooit opgeven
Maurice laat zich graag inspireren door gesprekken met anderen en hun zienswijze. Dit kan op allerlei gebieden zijn, maar recentelijk natuurlijk ook op het gebied van ALS. “Ik kijk om me heen en hoor hoe anderen omgaan met de ziekte ALS. Het zijn heel vaak moeilijke en tragische situaties, maar de rode lijn in het verhaal is vaak toch hoe ze toch wat van hun leven willen maken. Daar heb ik veel respect voor, dat inspireert mij en geeft me weer meer energie en ideeën. Mijn motto: nooit opgeven.”

Wil jij de strijd van Maurice en zijn team steunen? Doneer op zijn actiepagina.