Recordopbrengst 12e editie Tour du ALS: ruim 2 miljoen voor de strijd tegen ALS!

13-06-2024 | 19:30

De twaalfde editie van Tour du ALS is vandaag afgesloten met een geweldige recordopbrengst van maar liefst € 2.073.263,-! De ruim 820 deelnemers brachten dit bedrag bij elkaar met hun beklimming van de Mont Ventoux. Met deze geweldige opbrengst financiert Stichting ALS Nederland onderzoek naar de dodelijke zenuw/spierziekte ALS. Nooit eerder beklommen zoveel mensen tegelijk de Mont Ventoux om geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS.

Vanuit Malaucène vertrokken vandaag in alle vroegte 825 wielrenners, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten naar de top van de Mont Ventoux. Onder hen ook ALS-ambassadeurs Thomas Acda, René Froger en Natasja Froger.

“Tour du ALS is een evenement van grote emoties. Er wordt gestreden, gelachen en gehuild. Je beklimt samen met mensen die getroffen zijn door de genadeloze ziekte ALS de Mont Ventoux. Je hoort hun verhalen, hun dromen en ontmoet hun geliefden. Het verdriet en de onmacht zijn hartverscheurend, maar tegelijkertijd zie je enorm krachtige mensen die alles op alles te zetten om een oplossing te vinden, een sprankje hoop op leven. Opgeven doen we niet, want we weten dat we een oplossing voor ALS gaan vinden.” - Thomas Acda

Het doel van Tour du ALS is om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld op te halen voor de dodelijke zenuw-/spierziekte ALS. Zodat er in de toekomst eindelijk een medicijn komt voor deze ziekte. Daarnaast biedt Tour du ALS patiënten en hun familie, vrienden en collega's een bijzondere ervaring om herinneringen voor het leven te maken.

Nog geen medicijn beschikbaar
Bij ALS vallen spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen overlijden mensen met ALS gemiddeld binnen drie tot vijf jaar. In Nederland krijgt 1 op de 400 mensen ALS. Omdat er nog geen medicijn bestaat tegen ALS overleeft niemand de diagnose. Voor ALS is daarom dringend een oplossing nodig. Door recente technologische ontwikkelingen is de kans op een doorbraak groter dan ooit. Met de opbrengst van Tour du ALS financiert Stichting ALS Nederland onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS. Tevens draagt de stichting bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met ALS.

“Alle deelnemers, vrijwilligers en supporters zijn op hun eigen manier betrokken bij deze vreselijke ziekte en dat schept een band. Het is ontzettend fijn om zoveel bekende gezichten weer terug te zien, maar ook verdrietig dat we dit jaar weer van een aantal patiënten afscheid hebben moeten nemen. ALS is een verschrikkelijke ziekte, waarbij de spieren één voor één uitvallen. Het is ontzettend heftig om dit van dichtbij mee te maken en te zien hoe de ziekte mensenlevens verwoest. Ik gun alle ALS-patiënten een toekomst en daar blijf ik me voor inzetten!” - Natasja Froger

Bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek
De directeur van Stichting ALS Nederland, Limore Noach: “Ik ben ontzettend dankbaar en trots op deze enorme prestatie van de vele honderden deelnemers van Tour du ALS. Ze hebben de Mont Ventoux bedwongen en hun diepgevoelde onmacht omgezet in daadkracht. Met een fantastisch resultaat: ruim 2 miljoen euro voor de strijd tegen ALS. Dit bedrag zal een wezenlijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar het vinden van een oplossing.”

Samen trappen we ALS de wereld uit
De teller van de 12e editie van Tour du ALS zal nog verder oplopen, want tot eind juni kan er worden gedoneerd. De datum van de 13e editie van Tour du ALS wordt deze zomer bekend gemaakt.