‘We hebben in al die jaren een echt familie gevoel gecreëerd’

Zonder een goede organisatie is Tour du ALS nergens. Daarom mag de Stichting in haar handjes knijpen dat er mensen zijn zoals Harry van Dijk (51). Harry is dit jaar voor de derde keer als teamleider klein logistiek verantwoordelijk voor de organisatie van de pendelbussen, die deelnemers en toeschouwers veilig van de Mont Ventoux halen. ‘We hebben in al die jaren een echt familie gevoel gecreëerd.’

Voor dit interview omtrent de Tour du ALS vroegen we Harry naar zijn ervaringen. De Bredanaar stapt niet op de fiets, maar coördineert in de commandopost de Pendelbussen op en rond de Mont Ventoux. “Langzamerhand vormen we een vaste club chauffeurs, die elk jaar weer mee gaan."

 

2RIDE fietsverhuur

De reden van Harry's deelname aan de Tour heeft een duidelijke oorsprong. "Samen met Sjors Kloosterman van 2RIDE fietsverhuur bracht ik ALS patiënten hun fiets voor de Tour", vertelt hij. In 2015 heeft hij namens de Servais Knaven Classic voor elke deelnemer 1 euro gedoneerd, wat uiteindelijk opliep tot een bedrag van 1200 euro. "Dit bedrag mochten we overhandigen aan Ineke Zaal en dat heeft mij echt gegrepen." Nu gaat Harry voor de vijfde keer mee naar Frankrijk. "In de voorbereidingen help ik Sjors nog steeds. We vervoeren de fietsen van patiënten en deelnemers naar Frankrijk met twee bussen en een aanhanger vol fietsen. Een leuke rit, zeker als je weet waar je het voor doet." 

Vaste club chauffeurs

Het is het derde jaar op rij dat Harry als teamleider de organisatie van de pendelbussen op zich neemt. "We zorgen er met een team van zo'n dertien chauffeurs voor dat de deelnemers en toeschouwers veilig van de Kale berg worden gehaald. Langzamerhand vormen we zelfs een vaste club chauffeurs, die elk jaar weer mee gaan."

Sociale media

Ook zoon Nick gaat dit jaar weer mee. "Nick gaat voor de vierde keer mee. Samen proberen we via ons netwerk en sociale media geld op te halen voor ALS. De laatste twee jaar kwam dat toch uit op ruim 2100 euro." Via sociale media probeert Harry zijn vrienden en lezers te enthousiasmeren te doneren voor het goede doel.

Voldaan

"In de afgelopen jaren heb ik afscheid moeten nemen van vrienden en heb ik ook nieuwe vrienden gemaakt die helaas aan ALS lijden", noemt Harry. Toch brengt de Tour hem ook veel moois. "Samen met een mooie club mensen, met het hart op de juiste plek, dit evenement organiseren geeft zo'n voldaan gevoel. We hebben in al die jaren een familie gevoel gecreëerd. We beleven het samen als organisatie en met alle deelnemers en vrijwilligers. Niemand vergeet waar we het allemaal voor doen: de ALS patiënten."

Laatste duwtje

Ondanks dat elke editie van de Tour mooie en bijzondere momenten met zich meebrengt, wil Harry er eentje naar voren halen. "Het jaar dat Eric Kamphorst met zijn team de uitdaging aanging om de top te bereiken. Wij volgden hen richting de top, maar de mannen waren op en de Mont Ventoux leek de winnaar. Toch wist zijn team Eric naar boven te krijgen. Ook Sjors en ik hebben onze bus aan de kant gezet en zijn gaan duwen, totdat ook wij niet meer konden. Toch gingen we door. We hebben net dat kleine beetje extra kunnen gegeven waardoor Eric met zijn mannen de top wist te halen. Wat een mooi en ontroerend moment was dat, heel bijzonder." Helaas is Eric Kamphorst overleden.

Samen

"Een top evenement waar we het maximale in elkaar naar boven halen en elke keer weer een onvergetelijk moment creëren, alsof het de laatste is! Want dat is wat we uiteindelijk willen: dat Tour du ALS niet meer nodig is om geld in te zamelen voor onderzoek. Alleen samen trappen we ALS de wereld uit!”, aldus Harry. 

 

Doe jij al mee met Tour du ALS?

Je leest er hier alles over!