Ambassadeurs

Pim Sedee


Samen strijden tegen ALS

Mijn vader is ruim acht jaar geleden aan ALS overleden. In de jaren erna heb ik daar nooit in het openbaar over gesproken.

Natuurlijk hebben we met onze familie en met vrienden vaak herinneringen opgehaald aan de periode dat hij ziek was. Soms vloeiden er tranen als we het hadden over het onrecht dat hem had getroffen. Vaak spraken we vol bewondering over de kracht waarmee hij tegen het noodlot had gevochten.

Maar er mee naar buiten treden, tegen vreemden over ALS spreken, dat vond ik moeilijk. Praten over zo'n ingrijpend ziekteproces doe je het liefst in een vertrouwde omgeving.

Totdat ik werd gebeld door Stichting ALS Nederland. Of ik er wat voor voelde om ambassadeur te worden van het evenement Tour du ALS. In eerste instantie was ik terughoudend, omdat ik besefte dat het overlijden van mijn vader aan ALS dan bij meer mensen bekend zou worden. Misschien wilde ik dat toch alleen met familie en vrienden blijven delen.

Toch was ik snel om. Het gaat hier namelijk niet om mij. Het gaat om het gevecht tegen ALS. Die genadeloze ziekte die levens verwoest. Die mensen in de kracht van hun leven treft, en ineens zo kwetsbaar maakt. Die altijd binnen een paar jaar leidt tot de dood.

We moeten tegen die ziekte blijven strijden. Nog altijd is er geen medicatie die veel effect heeft op de kwaliteit en de lengte van het leven van ALS-patiënten. Ondanks al het goede werk dat de Stichting ALS heeft gedaan, blijven er middelen nodig om meer onderzoek naar de ziekte te kunnen verrichten.

Als ik daar ook maar een kleine bijdrage aan kan leveren, moet ik dat doen. Mijn familie, voor wie het misschien moeilijk is om weer geconfronteerd te worden met mijn vaders overlijden, staat achter mijn keuze.

Dus zet ik me de komende tijd in voor de Tour du ALS. Er lijden 1.500 mensen aan ALS, het doel is daarom om met 1.500 fanatiekelingen op de racefiets de Mont Ventoux te bedwingen. Het zou geweldig zijn als iedere deelnemer 1.500 euro inzamelt.

In 2012 is het evenement Tour du ALS voor het eerst georganiseerd. Velen fietsten in de afgelopen edities al voor het goede doel die Franse berg op. Het was een succes, en dat willen we voortzetten en uitbreiden.

Dus vraag ik jullie: regel een fiets of een paar schoenen, ga trainen, en doe mee!

 

Sef Vergoossen


Fietsen om te helpen

 

Na mijn carrière als voetbalcoach is er nu meer tijd om me in te zetten voor mensen die hulp nodig hebben. Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid om me nog echt in te spannen voor mensen die dat niet meer kunnen.

Graag doe ik dan ook mee aan de Tour du ALS.

Ik ga de uitdaging aan om de Mont Ventoux te beklimmen en zodoende maximaal in te zamelen voor de stichting ALS. Geld dat dringend nodig is voor onderzoek. Onderzoek dat moet leiden tot behandeling en tot het vinden van medicijnen om deze vreselijke ziekte te bestrijden.

Iedereen heeft de taak om ALS onder de aandacht te brengen bij vrienden, kennissen en relaties.

Alleen als we er met zijn allen de schouders onder zetten kunnen we ons doel bereiken.

Ik doe mee, laat me niet alleen.

SAMEN trappen we ALS de wereld uit!!!