Tenue

Voor velen als zo vanzelfsprekend, ieder jaar is er weer een nieuw tenue. En ieder jaar weer even mooi, of zelfs nog mooier dan het jaar ervoor. Maar wie ontwerpt dat tenue nou? Voor velen een bekende maar we vinden dat het toch tijd wordt om de man hierachter eens aan jullie voor te stellen: Ivan Sweebroek, 31 jaar oud, en sinds het prille begin al actief binnen de Tour du ALS.

Ivan: "Na de oprichting ben ik het eerste jaar actief geweest binnen de Stichting als voorzitter. Het was vooral overal proberen binnen te komen en zoveel mogelijk sponsoring voor elkaar te krijgen om het evenement maar van de grond te krijgen. Later bleek deze rol niet helemaal bij mij te passen en is Gert-Jan als voorzitter verder gegaan. Een rol die hij onnavolgbaar en met verve heeft ingevuld en nog steeds doet. Ik ben toen als algemeen bestuurslid verder gegaan en heb zo nog een jaar of 3 mijn steentje bijgedragen in het hart van de Stichting. Zo heb ik me in die tijd bezig gehouden met onder andere de Klimclinics en het ontwerpen van het wielertenue. En natuurlijk ieder jaar tijdens het evenement zelf op de flanken van de Mont Ventoux aanwezig geweest samen met al die andere kanjers van een vrijwilligers!
Na verloop van tijd ben ik steeds iets minder gaan doen binnen de Stichting en momenteel heb ik eigenlijk alleen nog een adviesgevende rol in het ontwerp van het wielertenue. Dit is iets wat ik graag doe en waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Ik laat me bij het ontwerpen dan ook altijd inspireren door andere tenues die ik heb gezien die ik erg gaaf vind en waar ik dan een eigen draai aan kan geven. Dat ik momenteel werk als afdelingsmanager van onder andere de afdeling Wear bij Mantel in Den Bosch is dan handig meegenomen.
Zo is er een tenue dat gebaseerd is op een erg mooi tenue van Castelli, maar ook een tenue dat gebaseerd is op het tenue van de Nederlands Kampioen. Wat bijvoorbeeld maar weinig mensen weten is dat het allereerste tenue destijds is gebaseerd op een oud Rabobank tenue. Alle tenues heb ik altijd samen met Gert-Jan laten finaliseren bij Bioracer en later bij 36 Cycling.
Dit jaar is het tenue een voortborduring op het ontwerp van vorig jaar. Ik heb van veel mensen begrepen dat iedereen het weer een mooi ontwerp vindt en dat geeft weer volop energie en ideeën voor komend jaar.

Voordat de Tour du ALS geboren was, zat ik al sportief op de fiets. Deze passie is lang geleden al aangewakkerd door mijn fietsende voorbeeld, een van mijn ooms. Ik weet nog hoe ik vroeger in zijn garage kwijlend stond te kijken naar zijn titanium B1 mountainbike. Een aantal jaar later, toen diezelfde oom zelf niet meer mocht fietsen kreeg ik de kans om die mountainbike over te nemen. Zo begon bij mij het fietsvirus pas echt.
Die desbetreffende oom was Gert-Jan Pijl, medeoprichter van Stichting Tour du ALS en gepassioneerd fietser. Een aantal jaar nadat ik de mountainbike van Gert-Jan had overgenomen, kocht ik, na lang sparen, mijn eerste racefiets. Via een collega van werk kon ik rechtstreeks bij Van Tuyl een eigen op maat gemaakte racefiets kopen. Ik voelde me de koning te rijk op mijn mooie TiCa die afgemonteerd was met Dura-Ace 7800 en een set mooie halfhoge carbon wielen.
In die tijd werkte ik als vestigingsmanager bij Fitland en in die hoedanigheid was ik toentertijd bezig om samen met Gert-Jan te trainen en hem weer op de fiets te krijgen. Toen dit na enige tijd weer lukte werden we fietsmaatjes en maakten we menige tocht samen op onze racefiets. Met dit samen fietsen begon ook de zoektocht naar een gezamenlijke uitdaging. Zo werd er gekeken naar deelname aan onder andere de Alpe d’HuZes.
Tour du ALS
Toen kwam de periode waarin bij Gijs, de schoonvader van Gert-Jan, ALS werd vastgesteld. Ondanks dat Gijs geen directe familie van mij was, heb ik toch van dichtbij kunnen meemaken wat ALS met iemand en, misschien nog wel meer, met de mensen om degene heen doet. Menig gesprek op de fiets ging over de ziekte of de achteruitgang van Gijs. De ziekte van Gijs gekoppeld aan onze zoektocht naar uitdaging bracht ons in contact met Ineke Zaal van Stichting ALS Nederland. En zo gebeurde het zo maar dat we op een dag in een AC restaurant bij Vianen om de tafel zaten met Ineke Zaal en Bernard Bos. In dit gesprek sprak Ineke de volgende wens uit: “Het zou toch fantastisch zijn als er een evenement als Alpe d’HuZes komt, maar dan voor ALS?”. Dit was voor Gert-Jan en mijzelf de aanleiding om te starten met de Tour du ALS.

Helaas zal ik dit jaar, voor het eerst sinds de oprichting, op de dag zelf niet aanwezig zijn bij de Tour du ALS. Een moeilijk besluit dat ik mede heb gemaakt omdat ik dit jaar mee ga doen aan de Iron Man in Mallorca en omdat ik eind vorig jaar samen met mijn vriendin een nieuwbouw huis heb gekocht dat dit jaar opgeleverd gaat worden.
Wel zal ik het evenement op de dag zelf goed in de gaten gaan houden via social media en zal ik in gedachte gewoon bij iedere deelnemer en vrijwilliger zijn. Ik wens alle deelnemers, alle vrijwilligers en natuurlijk ook alle meegereisde supporters een geweldig mooie dag en dat jullie er met z’n allen maar weer een mooi feestje van mogen maken! Want alleen Samen trappen we ALS de wereld uit!"